Zašto Balaševićevi roditelji nisu odlazili na koncerte svog sina: Tvrdili su da "Đorđa ne može ništa da promeni" 1Đorđe Balašević, foto: rom@nski photo / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Veliki fanovi Đorđa Balaševića upoznati su sa njegovom tradicijom ostavljanja dva slobodna mesta na svojim koncertima za svoje roditelje, koji, verovali ili ne, nikad nisu išli na njegove nastupe.

Zanimljivo je da su otac i majka slavnog srpskog pevača, koji je preminuo na današnji dan (19. februara) 2021. godine, bili iznenađeni njegovim uspehom.

U intervju za Novosti 1980. godine, njegova majka Veronika otkrila je:

„Mislim da je jako dobro što je Đorđe sve ovo postigao bez protekcije i guranja. Mi ga u kući, u kojoj je neštedimice prosipao svoje stihove i cake, nismo ozbiljno shvatali kad je govorio da to može da ‘prođe’. Verovali smo da je za prosperitet u takvoj jednoj oblasti potrebna velika veza, uticajni ljudi…“

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević, foto: rom@nski photo / CC BY 2.0 / Wikimedia Commons

Ispostavilo se da je sve počelo tako što je on jednog dana samo okrenuo telefonom ljude sa radija i poručio im da ima pesmu koju bi voleo da čuju.

„Znate, moj muž i ja najmanje znamo o tome kako nam je sin uspeo! Mi smo bili navikli na njegovu vedrinu, na lakoću kojom on ume da se izrazi, ali nikada nismo razmišljali o tome da to nekome drugom, osim nama, može biti tako blisko i drago. On i danas to što radi, radi lako. Nije fanatik“, kazala je mama Đorđa Balaševića novinaru Novosti.

Njegov otac, Jovan, u to vreme bio je zaposlen u Budimpešti, pa nije u isto vreme saznavao za nove uspehe svoga sina kao ostatak porodice. Tek kada bi vikendom došao u Novi Sad ili kad bi ga žena posetila u prestonici Mađarske, on bi otkrivao šta je sve Đorđe radio u međuvremenu.

„Znate, kad dođem u zemlju, moja prva preokupacija je da pročitam sve novine, da odgledam televizijski program, da upijem onaj krug informacija koji opkoljava jednu porodicu, tako da jedna pesma manje ili više koju je Đorđe napisao nije za mene isto, što i za njega“, objasnio je Jovan Balašević u intervjuu.

Roditelji „Panonskog mornara“ naročito su bili ponosni što slava nije promenila njihovog sina.

„Sudbina je roditelja da deca odlaze, ali nas ti odlasci samo plaše u smislu da mu se nešto ne dogodi. Kao čovek, Đorđa ne može ništa da promeni. Ma šta se još dogodilo – on će ostati iskren i vedar. To je njegovo i naše najveće bogatstvo!“, rekla je 1980. godine Balaševićeva majka Veronika.

U istom interjuu, oni su komentarisali uspeh pesme „Računajte na nas“, koju je novinar Novosti nazvao „himnom generacije“.

„I to je za nas bilo iznenađenje, kao i mnoga koja nam je priredio. Dobio je poziv za Karađorđevo da sa grupom umetnika nastupi u programu. Možete misliti uzbuđenje u kući: sin će nam pevati pred Predsednikom! Međutim, njega je nešto kopkalo: kako da tamo pred drugom Titom peva svoje mladalačke pesmice, nije to to i onda mi pokaže da je sam napisao nešto pravo. Pročitao sam i video da je to isteklo iz srca jednog mladog čoveka koji ima sluh za vreme. Odmah je, kako on to već radi, napisao i muziku i bio je beskrajno srećan što je to prvi put otpevao pred Titom, što mu to niko nije naručio, što je on samoinicijativno to ubacio u svoj program“, prisećao se Jovan Balašević.

Roditelji popularnog kantautora su takođe otkrili da su primetili da njihov sin ima talenat za muziku kada je on bio u osnovnoj školi. Ubrzo je počeo da piše pesme, a već kao srednjoškolac ih je objavljivao.

Međutim, kada su ga pitali ko mu je uzor i na koga se ugleda kada piše pesme, on se strašno naljutio, jer mu je smetalo što nije primećen njegov stvaralački talenat i originalnost, zbog čega je na neko vreme prestao da piše pesme. Ipak, on je suviše voleo muziku, da bi tek tako odustao od nje.

Njegova majka je u interjuu otkrila da je Đorđe ipak bio pod uticajem pojedinih muzičara.

„Što se pevača tiče, moj sin je oduvek cenio intelektualnost poezije Arsena Dedića, njenu inspirativnost i scenski šarm Đorđa Marjanovića. Oni su bili ti koji su privlačili njegovu pažnju i radoznalost“, rekla je ona.

Nema više Arsena, nema Đorđa Marjanovića, a pre dve godine, nažalost, ostali smo i bez Đorđa Balaševića. Njegove pesme, međutim, kao i pesme pomenutih velikana, i dalje su žive i zdrave i rado se slušaju u svim prilikama, a ne samo kada se osvrćemo na život i karijeru njihovog uvaženog autora. Ne sumnjamo da će tako biti i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari