Zašto Dženifer Lorens, Skarlet Johanson i druge glumice nemaju problem sa golotinjom u filmovima 1Foto: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

 

Nakon nekoliko godina tokom kojih ljubavne i scene golotinje nisu bile toliko prisutne u Holivudskim filmovima, tri nova ostvarenja pokazuju da su se one izgleda vratile.

Jedno od njih je komedija Joy Ride autorke Adele Lim u kojoj postoji scena gde liku u tumačenju Stefani Hsu bude otrgnuta suknja kako bi se otkrila tetovaža đavola na vulvi.

Iako je u pitanju dublerka, ova scena je mnoge poprilično iznenadila, jer je namerno eksplicitna i pravljena da gledaoce ne ostavi ravnodušnim.

Sledeća na listi je Skarlet Johanson, koja ima golu scenu u najnovijem filmu Vesa Andersona, Asteroid City, koja je veoma kratka i ima smisla.

Sa treće strane, Dženifer Lorens se skinula u komediji No Hard Feelings, u sceni na plaži kada čak dolazi i do tuče sa nekoliko tinejdžera i udarca u jedno vrlo nezgodno mesto.

Sve ove scene ukazuju na to da reditelji žele da nam pokažu da je prošlo doba korone i da filmovi treba da budu veseli i razuzdani.

U vreme nakon pokreta #MeToo, ove scene više imaju svrhu da zasmeju nego da izazovu požudu, a i postoje striktna pravila kako se snima golotinja, uz koodinatore intimnosti i mnogo konkretnije stavke u glumačkim ugovorima.

Korišćenjem golotinje umesto scena seksa je lakše zaobići rejting za odrasle za filmove, što omogućava da potencijalno više publike vidi film u bioskopu i proširi glas o njemu, što takođe ide naruku autorima.

I Dženifer Lorens i Skarlet Johanson su i ranije glumile u scenama sa golotinjom, ali sada svakako ne moraju to da čine da bi napredovale u karijeri, već isključivo ukoliko žele.

Lorens je istakla da su je gole scene u filmu Red Sparrow osnažile nakon skandala u kojem su procurele njene gole fotografije, a za scenu u filmu No Hard Feelings kaže da se uopšte nije dvoumila.

Tokom promocije filma Asteroid City, Skarlet Johanson je istakla koliko joj je bilo smešno što je Vesu Andersonu bilo neprijatno tokom snimanja njene gole scene, dok je ona bila potpuno opuštena.

Mnoge žene žele da ponovo uspostave vlast nad svojim telima i pokrenu temu osnaživanja ovakvim scenama, ali i dalje postoji disbalans u odnosu prema scenama muške golotinje.

One su ređe i rezervisane za arthaus filmove, mada sve više filmova i serija primenjuje pristup korišćenja prostetičkih penisa.

Bez obzira na to da li je u pitanju muška ili ženska golotinja, ona ne mora uopšte da ima seksualnu i eksploatatorsku komponentu i moguće je da ćemo videti i više ovakvih, opuštenih scena.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari