Zašto je Hadži Nenad Maričić zaslužio da bude proglašen za Glumca godine u Vranju ? 1U Rat i mir "uskočio" posle infuzije. Hadži Nenad Maričić. Foto:V.R.

Predstava Narodnog pozorišta  iz Beograda „Rat i mir“, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića, na Pozorišnom festivalu  42. Borini pozorišni dani u Vranju, oktobra ove godine dobila je ovacije publike, ni jednu nagradu, ali je zato imala svog glavnog junaka u liku glumca Hadži Nenada Marićića.

Tek pošto su utihnule ovacije publike nakon što je završena tročasovna epopeja iz antologijskog romana Lava Nikolajeviča Tolstoja u pozorišnom klubu Talija saznali smo za „junački gest“ glavnog glumca Hadži Nenada Maričića koji nosi predstavu svojim tumačenjem lika Pjera Bezduha.

-Imaš eksluzivu. Predstava Rat i mir bila je pred otkazivanjem, ali je ipak odigrana – kaže novinaru Danasa, selektor festivala teatrolog Slobodan Savić.

Poziva Maričića. On nasmejan. Bez vidnog umora. Novinar u neverici, šta je to „ekskluziva“ vezana za prvo gostovanje Narodnog pozorišta iz Beograda na rekonstruisanoj sceni vranjskog pozorišta.

-Pola sata pred početak predstave osetio sam vrtoglavicu i opštu iscrpljenost. Pozvana je hitna pomoć. Pritisak u katastrofi. Lekari savetuju mirovanje. Dobijam infuziju. Organizatorka predlaže odlaganje predstave. Ni sam ne znam šta da odgovorim. A, onda neko vaskrsnuće mog organizma. Rešim, predstava ide, a videćemo dokle i hoće li do kraja – pričao je te večeri novinaru Danasa Maričić.

Zašto je Hadži Nenad Maričić zaslužio da bude proglašen za Glumca godine u Vranju ? 2
Predstava odigrana do kraja. Foto: V.Ristić Danas

Otkriva da je u pitanju veliki premor zbog „glumačkog trčanja“ sa snimanja na snimanje, a tada je radio na TV seriji „Vreme smrti“ po tekstu Dobrice Ćosića. Za novinara neverica, ali ipak iskrene čestitke.

U društvu svog đaka ,vranjanskog glumca  vranjanskog pozorišta Marka Nikolića, kome deli javno komplimete, Maričić uspeva i da se „osveži“ domaćom rakijom. Požurio je da se odmori i u snu zapamti još jednu svoju epizodu iz pozorišnog usuda.

-On jeste stvarni heroj ovogodišnji Borinih pozorišnih dana, ali i ilustracija šta sve glumci moraju da rade i urade, kako bi mogli da normalno žive – komentar je umetničkog direktora Pozorišta Bora Stanković iz Vranja Bojana Jovanovića.

Iako predstava „Rat i mir“ nije dobila nagradu žirija, ona je u Vranju dobila svog autentičnog junaka u liku glumca i profesora Hadži Nenada Maričića koji je zaslužio bar neformalnu titulu – Glumca godine. Po tome će svakako biti upamćena ova pozorišna godina u gradu pisca „Koštane“ i „Nečiste krvi“ i „susretu“ sa „gostom“ Tolstojem iz daleke Rusije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari