Zašto li je odložena serija "Sablja"? 1Foto : RTS/This and That Productions

Zašto li je odložena serija „Sablja“? „Verovatno su smislili bolje rešenje ko je ubica, pa dosnimavaju“, na tragikomičan način se našalio jedan filmski stručnjak komentarišući čitavu intrigu oko gromoglasno najavljivane dramske serije o ubistvu premijera Zorana Đinđića, događajima koji su tome prethodiili i onima posle, a koja je premijerno trebalo da bude prikazana na RTS-u sad u subotu, ali je njeno emitovanje odloženo.

Umesto „političkog trilera“, kako se između ostalog najavljuje „Sablja“, ide „Vinova loza“, za koju kažu da je „ljubić“, „sapunica“ , rečju, TV anestetik, koji ovde mnogi vole da je gledaju.

„Sablja“ će se gledati u novom terminu, saopštio je RTS.

Ili je možda uopšte nećemo gledati?

Ovo poslednje nije pisalo u saopštenju ali bilo je mnogo onih koji su, imajući u vidu sklonost Javnog servisa da ignoriše stvarnost, pomislili da je i serija koja se temelji na stvarnom događaju, bez obzira na to što je miks fikcije i faktografije ipak možda „previše“ u ovom, što se kaže, društveno-političkom trenutku.

Zašto li je odložena serija "Sablja"? 2
Foto: Radenko Topalović/Danas

Razlozi o odlaganju emitovanja serije koje je RTS pak obnarodovao su da je njen trejler „privukao veliku pažnju kako domaće, tako i svetske javnosti“, pa je, pored evropskih televizijskih kuća, kao i najvećih svetskih filmskih distributera, „stigao još jedan poziv koji sanjaju filmski autori širom sveta“.

Da nije Kan?

To nisu rekli, ali mogao bi biti, a i dobro zvuči kao promo i za seriju i za kuću.

E sad, između novinarske projekcije „Sablje“ i njenog odlaganja desio se i taj mini razgovor za Danas sa glumcem Sergejem Trifunovićem koji u seriji igra Legiju u kome su mu postavljena potpuno uobičajena novinarska pitanja na koja je on potpuno odmereno odgovorio.

Ispričao je da mu je kad je dobio poziv za ulogu najvažnije bilo da li su na pravoj strani, izneo svoja razmišljanja o tome da jest pomalo čudno da RTS lansira seriju o ubistvu premijera Zorana Đinđića i tako dalje.

A i stanje stvari je takvo da  Tomislav Nikolić „skokom u budućnost“ ponovo figurira na političkoj sceni Srbije.

Isti onaj „vidoviti“ političar, koji je, podsetimo, 23. februara 2003. godine poručio: „Ako neko od vas u idućih mesec ili dva vidi Zorana Đinđića, recite mu da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom“.

Baš grozno zvuči jel’ da?

Posle vesti da je RTS odložio seriju, Sergej Trifunović oglasio se i na Instagramu: „Dakle, ipak smo na pravoj strani. Evo vam ‘Tajna vinove loze III’, dok ne prođu lokalni izbori“, poručio je.

„Priča se o seriji, dobra reklama“, dodali bi možda marketinški stručnjaci.

Nije valjda ponovo neka cenzorska sablja?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari