Završen 14. Međunarodni studentski kamp „Interakcija“ 1Foto: Milica Đorđević

Dva od tri dokumentarna filma, snimljena tokom 14. Međunarodnog studentskom kampa „Interakcija“ koji je bio organizovan u Ivanjici, Čačku, Užicu i Požegi, premijerno su prikazana u sredu veče u Kulturnom centru Beograda.

Time je završen ovogodišnji kamp, koji afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih i motiviše studente filmskih škola da se bave razvojem i produkcijom dokumentarnog filma, a radom u multinacionalnim filmskim ekipama podstiče multikulturalnost i razmenu iskustva studenata filmskih akademija iz celog sveta.

Iako su snimljena i montirana tri filma na temu „Svakodnevni rituali“, prikazana su dva – „Bleja“, reditelja Ivana Murgica iz Argentine, koji je snimljen Čačku o zanimljivoj tinejdžerki, i „Slatki greh“, Andreasa Bošmana, reditelja nemačko-ruskog porekla, koji dokumentuje život stanara jedne višespratnice u Užicu.

Treći film „Kovilje“, reditelja Pabla Radice iz Argentine, koji prikazuje život pravoslavnih monahinja u istoimenom manastiru u blizini Ivanjice, nije prikazan. On je snimljen uz odobrenje igumanije manastira, ali njegova projekcija je izostala jer je za njegovo javno prikazivanje neophodno da se poštuje procedura Srpske pravoslavne crkve i da se dobije blagoslov nadležnog episkopa.  Umesto tog filma, prikazan je kratki dokumentarac „Kraj večnosti“, reditelja Pabla Radice, koji je predvodio ivanjičku filmsku ekipu, a koji je snimiljen u sličnoj radionici u Amazoniji, pod mentorstvom reditelja Vernera Hercoga.

Završen 14. Međunarodni studentski kamp „Interakcija“ 2
Foto: Milica Đorđević

Nakon što je pozdravio učesnike kampa i goste na projekciji, Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart koji organizuje kamp, mladim autorima je uručio sertifikate.

Vesna Danilović, pomoćnica direktora za program u KC Beograd, navela je da je „Interakcija“ „projekat stvaralaštva čiji rezultati su odličlni i za vrlo kratko vreme su postali vidljivi“, a potom dodala da se „Iterakcija“ „vremenom menjala, ali nikada nije postala spektakl, već je zadržala svoju suštinu“.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, istakao je značaj decentralizacije kulture i naveo da je veoma teško održavati kvalitetnu produkciju u kontinuitetu,  a potom izrazio nadu da će učesnici „Interakcije“ nastaviti da se bave dokumentarnim filmom i da će učestvovati na konkursima FC Srbije.

Tokom kampa, od 12. do 29. avgusta, petanest studenata filmskih akademija iz Brazila, Nemačke, Rusije, Argentine, Poljske, Grčke, Indije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, koji su bili podeljeni u tri ekipe, snimili su dokumentarce u Ivanjici, Čačku i Užicu. Potom su ih montirali u Požegi, gde im se pridružilo 20 učesnika 9. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc“, kao i vizuelni umetnici iz Srbije – učesnici rezidencijalnig programa IVA.lab (inter-video-action) koji je u Požegi, pre tri godine, osmislio NFC Filmart kao susret  dokumentarista i vizulenih umetnika koji se bave produkcijom video radova.

Sadržajnosti okupljanja dokumentarista je doprineo i program „Interscreen“, tokom koga su gosti i publika u Požegi videli nagrađivanje dokumentarce domaćih i inostranih autora.

Ovogodišnje programe „Interakcije“ su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Filmski centar Srbije, Grad Čačak, Opština Ivanjica, producentska kuća Cinnamon Films i drugi.

Nagrađivani filmovi

Do sada su kamp „Interakcija“, programi „Interdoc“ i IVA.lab ugostili 400 mladih i afirmisanih filmskih dokumentarista iz više od 60 zemalja. Snimljeno je 50 filmova, među kojima su oni koji su osvojili 17 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari