Završen 28. Jugoslovenski pozorišni festival „Bez prevoda“ u Užicu 1Foto promo Nebojša Babić

Nagrada Ardalion za najbolju predstavu pripala je produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Sofoklovom „Edipu“, u režiji Vita Taufera, a isto priznanje u kategoriji za najbolju režiju dodeljeno je Veljku Mićunoviću, za inscenaciju romana Slobodana Selenića „Očevi i oci“ u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, saopšteno je sa 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ u Užicu.

U obrazloženju žirija kome je predsedavao akademik, scenograf Miodrag Tabački, istaknuto je da je „Edip“ nagrađen za „osobeno tumačenje klasike na savremen način“.

Mićunoviću je dodeljen Ardalion, kako se navodi, za režiju koja je precizna i osobena u kontekstu tumačenja savremenog romana prevedenog na dramski jezik, sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe“.

„Očevi i oci“ trijumfovali su i u drugim kategorijama – Ardalion za najbolju žensku ulogu osvojila je Vanja Ejdus za ulogu Elizabete Medaković, nagrada za epizodnu ulogu pripala je Seni Đorović za ulogu Nanke, dok je nagradu za najboljeg mladog glumca i Nagradu Politike „Avdo Mujčinović“ poneo Aleksandar Vučković za ulogu Mihaila Medakovića u ovoj predstavi.

Ardalion za najbolju mušku ulogu pripao je Milanu Mariću za lik Edipa, a isto priznanje za najbolju kostimografiju osvojila je Marija Marković Milojev za kostime upravo u ovim predstavama – „Edip“ i „Očevi i oci“.

Specijalna nagrada Ardalion dodeljena je ansamblu predstave “Naš razred”, u režiji Jasmina Novljakovića, u produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru.

U kategoriji za najbolju scenografiju Ardalion je ponela Ivanka Vani Prelević za predstavu “Nesporazum” Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, saopšteno je sa ovogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ u Užicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari