Foto: Manifestacija Smederevska jesen

Izvođenjem najpoznatijeg dela nemačkog kompozitora Karla Orfa „Karmina Burana“, svečano je otvorena tradicionalna privredno turistička manifestacija „Smederevska jesen“.

Mnogobrojna publika, u autentičnom ambijentu Malog grada Smederevske tvrđave, ovacijama je pozdravila simfonijski orkestar i hor RTS-a, čije izvođenje ih je ostavilo bez daha.

Svečano zatvaranje povereno je muzičkoj grupi „Balkanika“, koja već godinama ređa uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni, a publici u Smederevu predstavili su se prepoznatljivim repertoarom.

Prava karnevalska atmosfera osetila se centralnim gradskim ulicama, kada je prodefilovalo nekoliko stotina učesnika. Okupljeni sugrađani i gosti grada birali su zabavu za sebe, od viteških turnira, poljoprivrednih izložbi, pa do nastupa najboljeg dečijeg hora „Kolibri“ i plesnih grupa.

Program su vodila uvek rado viđena televizijska lica, Dragana Kosjerina i Živorad Nikolić, poznatiji pod nadimkom Šarenica.

Smederevska jesen“, u čast grožđa i vina, održava se od 1888. godine, a organizatori svake godine pripreme bogat kulturno umetnički program i na taj način srednjevekovnu prestonicu na obali Dunava, postave na mapu festivala koje jednostavno morate obići.