Završena audicija za filharmoniju 1Foto: Beogradska filharmonija

Audicije za Orkestarske akademije Beogradske filharmonije „Filhademija“ namenjene studentima i
diplomcima muziиkih akademija završene su posle tri dana preslušavanja kandidata iz Srbije i regiona i od 92 kandidata izbrana su 52 najbolja koji će uz muzičare filharmonije moći da steknu znanje iz orkestarskog muziciranja od 20. novembra do 1. decembra 2017. godine.

„Još nam se nisu slegli neverovatni utisci sa našeg prvog koncerta na otvorenom, a već sutradan smo počeli audicije, odnosno preslušavanje kandidata kojima ćemo biti mentori tokom drugog izdanja ‘Filhademije’, rekao je koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović. On je sitakao entuzijazam mladih muzičara i želju da uče, „što nas je ponovo učinilo ponosnima iako smo mislili da više od onoga što smo doživeli pred 25 000 ljudi nije moguće“.

Polaznici Filhademije će nakon rada sa mentorima – filharmoničarima, zajednički pripremati završni koncert, pod upravom Danijela Rajskina, stalnog gostujućeg dirigenta Beogradske filharmonije, koji je zakazan za 1. decembar u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

„Sa projektom Filhademija Beogradska filharmonija dugoročno razmišlja o budućnosti orkestra. Takođe, naši muzičari pokazuju visok stepen društvene odgovornosti pomažući mladim kolegama da kroz ovaj rad budu pripremljeni, ne samo za rad u Beogradskoj filharmoniji, nego za bilo koju audiciju u svetu“, napomenuo je direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac. Na taj način, prema rečima Tasovca, muzičari-mentori dele svoje dragoceno iskustvo stečeno u radu sa velikim dirigentima poput Zubina Mehte, Mihaila Jurovskog, Kristijana Mandeala i drugih.

„Udružena sa novim šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, Beogradska filharmonija daje jedinstven doprinos obrazovanju muzičara u Srbiji pružajući im priliku da rade sa članovima najboljeg orkestra u regionu“, rekao je Tasovac.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari