Završeni 52. "Mokranjčevi dani" u Negotinu 1Foto: J.B.K.

– Mokranjčevo stvaralaštvo, obilje vrhunskih horskih i kompozicija duhovne muzike, srpsko i svetsko muzičko blago, ove godine je u naš grad dovelo preko osam stotina umetnika i ljubitelja horskog pevanja – kazao je sinoć na svečanosti zatvaranja 52. „Mokranjčevih dana“ predsednik Opštine Negotin, Vladimir Veličković.

On je dodao da su se smenjivali umetnici, programi na ovoj sceni ali i drugim mestima u Negotinu. Master klasevi, koncerti tokom prepodneva, promocije, izložbe, večernji programi, umetnici svetskog glasa. Možemo slobodno reći – Festival za ponos!“ –

Natpevavanje horova i pobeda Pevačkog društva Prepodobni Rafailo Banatski, pod vođstvom Senke Milisavljević, koncerti Hora Saborne crkve Sveti Georgije iz Novog Sada, Bilje Krstić i Bistrika, ansambla „Un Viaggio“ sa tenorom Zoranom Todorovićem, kamernog orkestra „Gudači Svrtog Đorđa“, evergrin muzike „Dobra vam noć, prijatelji“ Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Svetislav Binički“ sa vrsnim solistima:Dejan Cukić, Ana Sofrenović, Željko Vasić, Beti Đorđević i Ljubica Vraneš, duhovne muzike hora RTS-a do nastupa Simfonijskog orkestra RTS sa pijanistom Aleksandrom Serdarom tek su deo od tridesetak različitih programa koji su se odvijali tokom ovogodišnjeg festivala. Bilo je i likovnih izložbi- Mome Antonovića, kolonije „Eho muzike“, Dragoljuba Firulovića, održane su promocije knjige „Svetilišta i nadališta“, autora Nove Tomića,monografije „Mokranjac i Slovenci“  Gorana Vučkovića, monografske publikacije i DVD-ja sa ciklusom emisija „Rađanje srpske muzičke kulture“ , kao i naučna tribina na temu Ka savremenom čitanju Mokranjčevog nasleđa. Nisu izostali ni koncerti „Klasika u 11“, Niti tradicije, veče baleta i naravno koncert pobednika prošlogodišnjeg Natpevavanja – Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu „Sonja Marinković“.

-Suočili smo se sa ogromnim izazovom na ovom festivalu. U sedam dana, 34 programa, iz oblasti muzike, likovne umetnosti, književnosti. Ovaj festival ćemo, nadam se, svi dugo nositi u srcu, misliti o ovome što smo doživeli,i ono što bi za mene bilo najvažnije da smo ostali dostojni veličini Mokranjčevog imena. Spremni smo da se suočavamo sa tradicijom i onom iz renesanse, i iz vekova koji su za nama, ali gledamo u budućnost. Poruka festivala je mnoštvo različitosti koje su živele u harmoniji. – ocena je selektorke festivala prof. dr Sonje Marinković.

52. „Mokranjčevi dani“ završeni su dodelom plaketa pokroviteljima festivala, a prethodio i je izuzetan nastup Simfonijskog orkestra RTS i pijaniste Aleksandra Serdara pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića. Izvođenjem Askeze za veliki gudački orkestar i čelestu Simfonijski orkestar RTS-a obeležio je godišnjicu rođenja kompozitora Aleksandra Obradovića, jednog od najznačajnijih simfoničara druge polovine XX veka, kao i svojih 80 godina postojanja.                                                                                                                                         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari