Mokranjčevo stvaralaštvo, obilje vrhunskih horskih i kompozicija duhovne muzike, srpsko i svetsko muzičko blago, ove godine je u naš grad dovelo preko 800 umetnika i ljubitelja horskog pevanja. Smenjivali su se umetnici, programi na ovoj sceni, ali i drugim mestima u Negotinu.

Masterklasevi, koncerti tokom prepodneva, promocije, izložbe, večernji programi, umetnici svetskog glasa. Možemo slobodno reći – festival za ponos!“ – kazao je predsednik Opštine Negotin Vladimir Veličković na zatvaranju 52. „Mokranjčevih dana“.

Natpevavanje horova, koncerti Hora Saborne crkve Sveti Georgije iz Novog Sada, Bilje Krstić i Bistrika, ansambla „Un Viaggio“, kamernog orkestra „Gudači Svetog Đorđa“, evergrin i duhovne muzike, tek su deo od tridesetak različitih programa koji su se odvijali tokom ovogodišnjeg festivala.

– Suočili smo se sa ogromnim izazovom na ovom festivalu. U sedam dana, 34 programa, iz oblasti muzike, likovne umetnosti, književnosti. Ovaj festival ćemo, nadam se, svi dugo nositi u srcu, misliti o ovome što smo doživeli, i ono što bi za mene bilo najvažnije da smo ostali dostojni veličini Mokranjčevog imena. Spremni smo da se suočavamo sa tradicijom i onom iz renesanse, i iz vekova koji su za nama, ali gledamo u budućnost. Poruka festivala je mnoštvo različitosti koje su živele u harmoniji – ocena je selektorke festivala Sonje Marinković.

Ovogodišnji „Mokranjčevi dani“ su završeni dodelom plaketa pokroviteljima festivala, a prethodio i je izuzetan nastup Simfonijskog orkestra RTS i pijaniste Aleksandra Serdara pod dirigentskim vođstvom Bojana Suđića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari