Završeno snimanje filma “Južni vetar” 1

Snimanje filma „Južni vetar“ reditelja Miloša Avramovića završeno je ovih dana u Beogradu, a premijera se očekuje početkom marta naredne godine, saopšteno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Ostvarenje nastalo po scenariju Petra Mihajlovića govori o Petru Marašu, mladom kriminalcu, čij jedan neoprezan potez dovodi lavine događaja koji utiču na živote ljudi oko njega. Glavne uloge u ovoj krimi priči smeštenoj u beogradsko naselje Mirijevo igraju: Miloš Biković, Nebojša Glogovac, Miodrag Radonjić, Miloš Timotijević, Jovana Stojiljković, Srđan Žika Todorović, Dragan Bjelogrlić, Aleksandar Berček…

“Svakog inspiriše neko okruženje. Mene je inspirisalo moje naselje Mirijevo i sudbina mojih prijatelja koji su nažalost tragično nastradali. Pre svega inspiracija je potekla iz svega što se dešavalo tokom ’90-ih, ali to nije film o tom periodu već jedna savremena priča”, objasnio je Miloš Avramović. On dodaje da je reč o krimi drami sa elemtima akcije, što je žanr filmova koji je najviše gledao sa svojim prijateljima tokom odrastanja. “’Lice s ožiljkom’, ‘Dobri momci’…. to su filmovi koje smo najviše gledali. Sećam se da je neko do nas imao VHS kasetu ‘Lica s ožiljkom’ na kojoj je presnimljen kraj kako ne bismo gledali kako Toni Montano gine. Sa 16, 17 godina bio sam na previše sahrana. Mi smo preko noći odrastali. Pravo je čudo kako uopšte sedim ovde i kako se danas bavim filmom”, priča reditelj, koji je do sada radio na serijama “Senke nad Balkanom” i “Čizmaši”, dok je njegov filmski debi bio ostvarenje “Krojačeva tajna”.

On napominje da, iako je tema krimi priča, da film nije težak, već uzbudljiv i da je prvenstveno snimljen sa nemerom da privuče publiku u bioskope.

Glavnu ulogu u filmu igra Miloš Biković. On ističe da je danas teško snimiti film ako nije komedija, zbog čega su reditelj i on dve godine razgovarali o ovom ostvarenju pre nego što se Avramović izborio da snimanje počne. Prema njegovim rečima, snimanje je bilo fizički jako teško, budući da je često igrao u eksterijeru, po kiši, go i bos… “Za mene je ovaj film poseban zato što sam se dao do kraja. Nadam se da će to kvalitetom i pokazati”, rekao je Biković dodajući da su svi voleli filmove kao što su “Rane”, te da veruje da će i “Južni vetar” biti ostvarenje koje će se gledati više puta. Biković je napomenuo da je njemu mnogo pomoglo izmeštanje u Rusiju zbog čega je dobio priliku da igra potpuno različite uloge. “To je san svakog glumca. Nažalost, kod nas producenti i reditelji nisu spremni da rizikuju, pa blagajne često diktiraju kakve likove ćete igrati, zbog čega vas često smeštaju u, kako se to obično kaže, neku fioku”, dodao je glumac. 

Zoran Cvetanović posle 30 godina rada u distribuciji čij je fokus u najvećoj meri bio domaći film, vratio se produkciji sa ovim filmom. “Privukao me je scenario. Ja sam duži period insistirao da i filmovi koji imaju bioskopski potencijal dobiju potrdžku Filmskog centra Srbije. Radeći samo art filmove, ne možemo napuniti bioskope, a ništa nije tužnije od prazne bioskope sale”, dodao je Cvetanović. Pored FCS-a, film je podržao i Grad Beograd. Tokom snimanja 

koje je trajalo pet i po nedelje podršku su imali i od MUP-a Srbije, kako je istakla izvršna producentkinja filma Tatjana Žeželj Gojković. Postprodukcija filma “Južni vetar” počeće narednih dana, a ako sve ide po planu, premijera sa može očekivati početkom marta. Zatim će krenuti distribucija u gradovima Srbije, ali i u inostranstvu, budući da, kako kaže, Cvetanović, u srpskoj dijaspori postoji veliko interesovanje za domaće filmove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari