Završetak planiran do kraja godine 1Foto: Nenad Kovačević

Gradnja Omladinskog kulturnog centra na Zlatiboru odvija se po planu i taj višenamenski objekat trebalo bi da bude završen do kraja ove godine. Investiciju od oko 130 miliona dinara zajednički finansiraju opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Izgradnja je počela u septembru prošle godine, a u završnici je prva faza, čiji izvođač je firma ITG iz Smedereva, koja je podrazumevala obavljanje grubih građevinskih radova.

– Za desetak dana počeće radovi druge faze, odnosno zanatski radovi, uređenje fasade i unutrašnjosti objekta, tako da se nadamo da će objekat biti završen do kraja ove godine, rekao je za Danas Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina, i dodao da je na tenderu za izbor izvođača radova druge faze izabrana ista firma.

Za prvu fazu, koja je koštala 53 miliona dinara, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je obezbedilo 20 miliona, a ostatak opština Čajetina. To ministarstvo je obezbedilo i 25 miliona dinara za drugu fazu gradnje.

– Želimo da iskažemo veliku zahvalnost Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija, kao i ministru Rasimu LJajiću, na podršci za ovaj projekat u ukupnom iznosu od 45 miliona dinara. Osim prošlogodišnjih 20 miliona dinara, Ministarstvo je za drugu fazu radova obezbedilo 25 miliona dinara, što je dragocena podrška. Ostatak novca je obezbeđen iz budžeta opštine Čajetina, istakao je naš sagovornik.

– Budući objekat predstavljaće novu ponudu koja je nedostajala Zlatiboru, jer će biti dragocen za organizovanje kulturnih dešavanja u zatvorenom prostoru, koja su namenjena i meštanima i turistima, dodao je Đurić.

Prilikom početka gradnje, u septembru prošle godine, ministar Rasim Ljajić je podsetio na to da je „Zlatibor lider u planinskom turizmu i da ga poseti trećina gostiju koja boravi na srpskim planinama“.

– Završetkom Omladinskog kulturnog centra poboljšaće se ukupan turistički promet i povećati broj gostiju koji ovde dolaze. Činimo sve da Zlatibor i u infrastrukturnom smislu bude jedan od vodećih centara u regionu, rekao je Ljajić.

Višenamenski objekat, u blizini zgrade Turističke organizacije Zlatibor, prostiraće se na 1.825 kvadratnih metara. Imaće salu od 225 mesta za bioskopske projekcije i pozorišne predstave, dve manje sale, galeriju i biblioteku, nekoliko kancelarija za omladinska udruženja i udruženja građana, kao i za pojedine službe lokalne samouprave. Osim toga, biće izgrađen i manji amfiteatar na otvorenom, a svi ti prostori biće dostupni i osobama sa invaliditetom.

– Izgradnjom ovog centra kulture sve posećeniji Zlatibor trajno će rešiti problem održavanja raznih manifestacija u jesenjim i zimskim mesecima, koje so sada nije bilo moguće organizovati zbog nedostatka adekvatnog zatvorenog prostora, poručio je Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine.

Tradicionalni kros RTS

Ovogodišnji Kros RTS biće organizovan u petak, 12. maja, na Omanici od 10 časova. Lokalni organizatori te tradicionalne sportske manifestacije u kojoj će učestvovati čajetinskih osnovci i srednjoškolci su Sportski savez Čajetine i Opština Čajetina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari