Završnica sa Markom Kopeom 1

Na više prostora u Beogradu: Skupštini grada, Mikseru, Kolarčevoj zadužbini, Centru Sava, Dvorani AKUD „Lola“, Zvezdara teatru i Galeriji SANU od 2. do 14. novembra održaće se Četvrti festival klasične i savremene umetničke muzike BUNT.

Nastupi mladih talenata, premijerna izvođenja baroknih dela na originalnim instrumentima, kompozicije domaćih autora, dobrotvorni koncerti, promocije knjiga, kamerna triler opera…, samo su deo programa ovogodišnjeg BUNT-a, koji je nastao pre tri godine kao „podrška visokim umetničkim vrednostima, dostojnim muzičkih talenata koje Srbija ima, profesionalnim dostignućima srpskih umetnika i civilizacijskim vrednostima 21. veka“. Festival će, zahvaljujući saradnji Francuskog instituta u Srbiji, BUNT-a i Centra Sava zatvoriti koncert poznatog mladog francuskog violončeliste Marka Kopea i najmlađeg beogradskog orkestra – Novog simfonijskog orkestra Makris, pod upravom dirigenta Predraga Goste.

Ovaj koncert, koji će se 14. novembra održati u Centru Sava, kako je juče saopšteno na konferenciji za novinare u Francuskom institutu, označiće i kraj ovogodišnje Francuske muzičke jeseni. O četvrtom BUNT-u i Francuskoj muzičkoj jeseni, koja je posvećena mladima – mladim talentima i mladoj publici, govorili su: zamenica direktora Francuskog instituta An-Loren Viguru, Ivana Stefanović u ime BUNT-a i Predrag Gosta.

Četvrti BUNT, koji otvara Gudački Lola klasik sa solistima Nemanjom Belejem, Nikolom Ćirićem i LJubišom Jovanovićem, ima 11 koncerata i dve glavne teme – prva su mladi umetnici i stvaraoci, a druga je briga o publici sa posebnim potrebama. Ivana Stefanović skrenula je pažnju na koncerte „Poezija noći“ sa Šekspirovim stihovima na kome će učestvovati i slabovidi muzičari i „Zajedno“ za ljude koji se bore sa autizmom. Publika na reprizi kamerne triler opere „(A)mantis religiiosa“ pijanistkinje Milice Ilić biće izbeglice iz Miksališta. Ove godine dobrotvorni koncert biće posvećen muzici Bitlsa, a prihod od ulaznica namenjen je kupovini violine mladom i talentovanom violinisti Nemanji Beleju.

Predrag Gosta je rekao da podržava inicijativu, koju je flautista LJubiša Jovanović započeo sa kompozitorkom Ivanom Stefanović i muzičkim kritičarem Pecom Popovićem starajući BUNT, a da se i on sam zalaže da „kultura malo više dođe u prvi plan, a političke (s)veze budu manje značajne nego u prošlosti“. Gosta je najavio da će na završnom koncertu četvrtog BUNT-a 14. novembra, pored Makrisovih Fanfara za orkestar, Bahove Svite za violončelo soli u C-duru i Hajdnovog koncerta za violončelo, programu biti i dela koja nikad nisu izvođena u Beogradu – „Pariska uvertira“ koja se pripisuje Mocartu i kompozicije Žan Filipa Ramoa. On će na ovogodišnjem BUNT-u nastupiti i sa američko-srpskim sastavom New trinity baroque sa kojim će na istorijskim instrumentima izvesti dela poznatih majstora italijanskog baroka.

Festival BUNT organizuje Beogradsko udruženje neposlušnih talenata, u znak podrške visokim umetničkim vrednostima, a glavni pokrovitelj „Francuske muzičke jeseni“ je Banka Sosijete ženeral Srbija (Societe General).

 

Ulaznice se plaćaju samo za tri koncerta

Ulaznice na Četvrtom BUNT-u naplaćivaće se za samo tri koncerta: kamernu triler operu u Mikseru, dobrotvorni koncert u Zvezdara teatru i nastup Marka Kopea i Novog simfonijskog orkestra u Centru Sava. Mogu da se kupe u knjižarama Vulkan, Mikseru, Zvezdara teatru i Centru Sava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari