Zbornik Savremena srpska proza posvećen Jeleni Lengold 1Jelena Lengold Foto: Promo/Stanislav Milojković

Novi, 33. po redu broj zbornika Savremena srpska proza posvećen je književnosti Jelene Lengold, a pored autopoetičkog teksta autorke, književni portret Jelene Lengold u svojim esejima oblikuju književni kritičari Gojko Božović, Vladislava Gordić Petković i Slađana Ilić.

Autor selektivne bibliografije Jelene Lengold je Dejan Vukićević. Zbornik Savremena srpska proza posvećen književnosti Jelene Lengold proistekao je iz radova pripremljenih za istoimene književne susrete koji se tradicionalno, već 37 godina, održavaju u Trsteniku.

Prošle godine književni susreti Savremena srpska proza nisu održani zbog pandemije korona virusa.

– Uvek sam na umetnost gledala kao na čudo. Čudo u okviru takozvanih objašnjivih prirodnih zakona. Ostaje samo pitanje da li je to čudo iskakanje iz zakona prirode, njihovo kršenje, ili je umetnost nešto što je već unapred uključeno kao mogućnost. Knjige nam, dakle, daju mnogo više slobode nego sve drugo na ovom svetu. Daju nam slobodu da ih razumemo, prihvatimo, doživimo, bukvalno kako god hoćemo. Priznaćete, to je baš prilično mnogo
slobode, u ovom svetu koji ponajviše oskudeva u slobodi misli – kaže, između ostalog, Jelena Lengold u autopoetičkom tekstu napisanom za zbornik Savremena srpska proza.

U drugom delu zbornika objavljen je ciklus eseja i književno-kritičkih tekstova o najznačajnijim antologijama srpske pripovetke u rasponu od antologije Velibora Gligorića i četvorotomne antologije srpske pripovetke objavljene u Matici srpskoj i Srpskoj književnoj zadruzi šezdesetih godina, u okviru edicije „Srpska književnost u sto knjiga“, do integralne trotomne antologije srpske pripovetke XIX i XX veka Mihajla Pantića koja je objavljena 2005. godine.

O najvažnijim i najuticajnijim antologijama srpske pripovetke, kao i njihovim polazištima, trajnostima i osporavanjima, pišu Gojko Božović, Sonja Šljivić, Mihajlo Pantić, Goran M. Maksimović, Milica Kecojević, Vladan Bajčeta, Dragan Babić, Slađana Ilić i Radivoje Mikić.

Zbornik Savremena srpska proza, odavno prepoznat kao jedna od najreferentnijih tačaka proučavanja savremene srpske proze, objavljuje Narodna biblioteka „Jefimija“ iz Trstenika. Urednik zbornika je Veroljub Vukašinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari