Žena koju je opevao Džoni Štulić objavila knjigu o 80-ima u Zagrebu 1Foto; sajt izdavačke kuće Fraktura

Autobiografija Snježane Banović Kronika sretnih trenutaka, intimna i razotkrivajuća knjiga o osamdesetim godinama dvadesetoga veka , objavila je zagrebačka izdavačka kuća Fraktura.

„Osamdesete godine dvadesetog veka postale su mitske, muzika, osećaj slobode, popuštanje rigidnog socijalizma, tehnološki napredak, vera u bolju budućnost, ali nadasve popularna kultura, stvorili su vreme koje je bilo drugačije i jedinstveno.“, navode izdavači.

Snježana Banović jedna je od aktivnih i važnih protagonistkinja nooitalasne scene, a posle i kulturne i pozorišne, u vremenu „u kojem su vrata omladinskih redakcija otvorena srednjoškolcima, u kojem vas profesorka književnosti uvodi u tajne feminizma, u kojem ne postoji distanca između publike i zvezda“, piše Index. hr

„Hronika sretnih trenutaka intimna je i razotkrivajuća knjiga na čijim stranicama susrećemo Branimira Džonija Štulića, koji osamnaestogodišnjoj Snježani kaže Ti si moja, i sva druga lica s omota albuma i novinskih stranica, od Gorana Bregovića i Slavenke Drakulić do Stipe Šuvara.

Snježana Banović toplo i nežno opisuje vreme koje je stvorilo i nju i nas, vreme u kojem su muzika, film,pozorište i izložbe bile najvažnije stvari na svetu“,

Rediteljka, spisateljica, profesorka i – bivša Štulićeva ljubav

Snježana Banović rediteljka je, spisateljica i redovna profesorka na Odseku Produkcije Akademije dramske umetnosti Univerziteta u Zagrebu.

Rođena je u Zagrebu 1963. godine, studirala je francuski i španski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, diplomirala pozorišnu režiju na Akademiji dramske umetnosti i doktorirala teatrologiju na Filozofskom fakultetu.

Žena koju je opevao Džoni Štulić objavila knjigu o 80-ima u Zagrebu 2

Režirala je 50-ak predstava i scensko-muzičkih događanja u zemlji i inostranstvu, autorka je niza scenskih predložaka, adaptacija i prevoda za pozorište te mnoštva naučnih i stručnih tekstova iz područja teatrologije, recenzetkinja je naučnih članaka i promotorerka brojnih književnih i teatroloških izdanja.

.Glavno područje njenog rada i istraživanja su istorijski i kulturno-politički razvoj nacionalnih pozorišta i festivala u Hrvatskoj, a ponajviše utucaj politike na kulturu.

Objavila je knjige Država i njeno kazalište (2012.), Kazalište krize (2013.), Službeni izlaz (2018.), Tragovi i svjedočanstva Mladena Škiljana (2019., urednica) i Kazalište za narod (2020.).

Snježana Banović široj je javnosti poznata i kao žena kojoj je Džoni Štulić posvetio neke od svojih najljepših pesama kao što su Život običnog tempa, Jesi li sama večeras, Volim te kad pričaš i Usne vrele višnje.

U jednom intervjuu pre nekoliko godina ona je progovorila o životu sa Štulićem i priznala da još uvek čuva uokviren rukopis pesme Volim te kad pričaš i da je to sve što je od njih dvoje ostalo.

„Jedna pesma, koju sam ja kasnije čula, krajem osamdesetih, kada više nismo bili u dobrim odnosima je prepev Are you lonesome tonight, odnosno Jesi li sama večeras tačan je opis nekoliko događaja iz našeg zajedničkog života. Ta pesma mi je možda i najdraža“, rekla je.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari