Žiri: Rukovodili smo se književnim razlozima a ne bilo kakvim drugim interesima 1Foto: Biblioteka grada Beograda/Promo

Pisac Goran Petrović dobitnik je nagrade Beogradski pobednik za roman „Papir sa vodenim znakom“, odlučio je žiri većinom glasova, a saopšteno je juče u Biblioteci grada Beograda. Predrag Petrović, Petar Pijanović i Nataša Anđelković glasali su za roman Petrovića, a Vesna Trijić i Slađana Ilić su svoj glas dale romanu Emira Kusturice.

Nakon povlačenja romana „Kad đavoli polete“ Vladimira Kecmanovića, koji je to učinio u znak bojkota ove nagrade nezadovoljan načinom odlučivanja žirija, u finalnom nadmetanju našlo se pet romana: „Vlastelinstva“ Bojana Vasića,(Treći trg / Srebrno drvo), „Vidiš li da ne vidim“ Emira Kusturice, (Srpska književna zadruga), „Mir i mir“ Mirjane Novaković, (Laguna), „Papir sa vodenim znakom“ Gorana Petrovića, (Laguna) i „Teferič na Slaviji“ Sanje Savić Milosavljević, (Bedem knjige).

Predsednik žirija Predrag Petrović nakon proglašenja laureata pročitao je obrazloženje žirija u kojem se navodi da se roman Gorana Petrovića „Papir sa vodenim znakom“ „izdvojio svojim poetičkim i stilskim osobenostima“.

Žiri: Rukovodili smo se književnim razlozima a ne bilo kakvim drugim interesima 2
Foto: biblioteka grada Beograda/Promo

“Odlučivši da radnju romana smesti u rani novi vek, renesansu, autor je, nadovezujući se na svoja pripovedačka opredeljenja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljeni upravo u ovoj umetničkoj epohi – groteska, burleska, parabola kao i bokačovska lascivnost. Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija i dijalog sa našim vremenom. U njoj se prepoznaju teme poput problematizovanja položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje epohalnih političkih kretanja. Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno i kao deo zamišljenog ciklusa, romana-delte, koja u našoj savremenoj književnosti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktuelizacije velike, epohalne romaneskne celine”, naveo je Predrag Petrović i upitao predstavnike medija imaju li nekih pitanja za žiri. Pošto ih nije bilo, Petrović je rekao da je žiri kao i prošle godine u svom radu bio rukovođen isključivo književnim vrednostima i kvalitetima.

– O svim knjigama se ozbiljno i temeljno razgovaralo i bili smo rukovođeni pre svega književnim razlozima i vrednostima a ne bilo kakvim drugim interesima – istakao je Predrag Petrović.

Svečana dodela Nagrade biće upriličena u prostorijama Biblioteke grada Beograda u četvrtak, 26. januara, u 12 sati.

Podsetimo, nagradu Beogrdski pobednik ustanovila je Biblioteka grada Beograda 2021. godine. Dodeljuje se jednom godišnje za najbolji roman na srpskom jeziku, prvo izdanje u prethodnoj godini. Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.Dobitnik/dobitnica nagrade može biti samo jedno lice, to jest, nagrada se ne može deliti između više lica i može se dobiti samo jednom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari