S obzirom na raznolikost i žanrovsku raznorodnost predstava koje su odigrane na upravo završenom 19. Kotorskom festivalu pozorišta za decu, takozvani „dečji žiri“ je dodelio tri ravnopravne nagrade u tri kategorije.

Nagrađena je predstava „Kralj prisluškuje“ Zavoda Federacije i Cankarjevog doma iz Ljubljane – za nove teatarske tendencije i kreativnost, koji su zvucima iskazani na fascinantan način, zatim mađarska predstava „Tri praseta i vukovi“ pozorišta „Bobita Babszinhaz“ iz Pečuja – za unapređenje lutkarskog pozorišta inovativnim likovnim i scenografskim rešenjima, u izvođenju samo dva glumca koji su izazvali pozitivnu reakciju najmlađe dece. Nagrada je pripala i dramskoj predstavi „VIS Životinje“ Gradskog kazališta iz Zagreba – za dobro ostvarenu ravnotežu između zabavnog i misaonog odličnom i preciznom glumom, u priči u kojoj je ostavljeno da je gledaoci nadograđuju.

A žiri grada Kotora odlučio je da je najbolja predstava festivala „Ulcinjski gusar“ Gradskog pozorišta Podgorice, dok je posebno priznanje dodeljeno pozorišnoj grupi Jurković iz Centra za umetničko obrazovanje Granada pozorišta iz Santa Barbare, za predstavu Magični cirkus talenata dr Samoobmanovića. U skladu sa svetkovinom parola poslednjeg dana festivala bili su stihovi Dejana Đonovića: „Život je ogledalo što djetinjstva sliku nosi, vratiš li se malo tamo, sjetićeš se odmah ko si“, koji su deo predstave „Tom Sojer i đavolja posla“, pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda, odigrane na ovogodišnjem Festivalu.

Prvi put ove godine, u okviru festivala organizovan je i okrugli sto o deci i mladima sa smetnjama u razvoju i umetnosti. Među učesnicima bili su i gosti iz Srbije – Saša Asentić, iz grupe novosadske grupe Per.Art, koja je na festivalu izvela predstavu „Kao da život ima početak i kraj“ i Diana Kržanić Tepavac, predstavnica ASSITEJ-a iz Srbije. Ona je posebno istakla važnost dugoročnosti i kontinuiranosti projekata u koje su uključena deca sa smetnjama u razvoju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari