Poslednji put kada je španski film trijumfovao u San Sebastijanu bilo je 2002. godine („Ponedeljci na suncu“, koprodukcija sa Francuskom i Italijom) tako da je ovogodišnje 59. izdanje proteklo u velikoj radosti domaćina kada je Zlatnu školjku dobio Isakij Lakuesta za „Duple korake“. Film govori o španskom umetniku koji je u potrazi za slikama na Maliju, a inspirisan je istinitim događajima španskog umetnika Migela Barsela.


Žiri kome je predsedavala dobitnica Oskara Frensis Mekdorman dodelio je Srebrnu školjku, nagradu za najbolju režiju, Grku Filiposu Citosu za triler „Nepravedan svet“. Zvezda ovog filma Antonis Kafecopulos proglašen je za najboljeg glumca, a Španjolka Maria Leon za najbolju glumicu za ulogu u filmu „Uspavani glas“ režisera Benita Zambrana. Specijalna nagrada žirija dodeljena je francuskoj glumici i režiserki Žili Delpi za film „Skajlab“ koji je posvetila pokojnoj majci.

„Ja želim“, film japanskog režisera Hirokazua Korede, o cunamiju koji je u martu ove godine pogodio Japan, važio je za favorita, ali se na kraju dobio samo nagradu za najbolji scenario.

Na festivalu je gošća bila glumica Glen Klouz, kojoj je pripala Donostija nagrada za životno delo. Među gostima je bio i glumac Antonio Banderas, koji je predstavio holivudski animirani film „Mačak u čizmama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari