Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbiji ide u Kladovo Žaklini Nikolić 1Foto: J. B. K.

Kladovo je mali grad u istočnoj Srbiji koga od Beograda, koji je najčešće centar kulturnih dešavanja, deli nešto više od 250 kilometara. Kladovski poklonici kulturnih događanja nisu međutim, uskraćeni za pozorišne, muzičke, filmske, izložbene, književne, izdavačke, manifestacione i amaterske programe, jer sve to imaju u svojoj Biblioteci i Centru za kulturu.

Ova inače jedina ustanova kulture na području opštine Kladovo, čija je osnovna delatnost bibliotečko-informaciona, godišnje za Kladovo i okolna naselja priredi oko 200 programa.

– Osnovni izovor finansiranja je naš osnivač, Opština Kladovo.Paleta mogućnosti je velika, a broj programa zavisi od finansijskih mogućnosti, odobrenih projekata, privatno-javnog partenrstva sa prijateljima kulture i ostvarenih kontakata i autoriteta koji negujete sa umetnicima, ali i publikom – objašnjava direktorka Biblioteke „Centra za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić.

U ovoj ustanovi kulture sadržaji se planski pripremaju posebnim programom rada, kreiraju se novi, a postojeći unapređuju, kaže naša sagovornica naglašavajući da ne odustaju od osnovne misije i vizije ustanove u omogućavanju pristupu znanja i kulturi, i očuvanju kulturne baštine.

– Svoje znanje i iskustvo delimo sa kolegama iz neposrednog okruženja, cele Srbije, ali i drugih država i saradnja je veoma uspešna. Granice ne postoje. Potvrda tome je projekat biblibousa i međunarodna konferencija o nematerijalnom kulturnom nasleđu Kazan Kult Kladovo. Publike uvek ima dovoljno. Davno sam naučila da i kroz život i kroz posao ne gledam kroz masovnost već kroz kvalitet i pravi trenutak predstavljanja programa. I kad je sala poluprazna po broju publike, znam da je došla ona prava publika koja je s razlogom izdvojila svoje vreme i isupunila tu salu svojom dobrom energijom. Zadovoljni izraz njihovog lica, iskra u oku koja zasija baš kad zatreba i zvuk aplauza je najbolji pokazatelj i najvredniji putokaz za dalji rad – kaže Žaklina Nikolić.

Otkriva nam i recept za „gajenje“ publike. Kaže da se publika gaji kvalitetnim programima koji imaju kontinuitet i modernu programsku strukturu i da za to nije potreban samo novac, već i osećaj za aktuelnost što se ipak gradi sa iskustvom. Primećuje i  da publika traži pažnju.

-Možda je to sa sobom uslovila pandemija korona virusa, možda je često upotrebljavan termin „distanca“ doveo do otuđenja, a ne samo do razdvajanja, pa otud potreba za posvećenošću. Zato se svi u ustanovi trudimo oko korisnika naših usluga, što u manjoj zajednici nije teško već štaviše čini još lepšim i plementijim naš posao – smatra naša sagovornica.

Direktorka kladovske Biblioteke „Centra za kulturu“ je sa svojim timom očigledno našla recept da u maloj sredini „uspeva“ kultura. Angažovanje i rezultate prepoznala je Kulturno – prosvetna zajednica Srbije i Žaklina Nikolić je među ovogodišnjim dobitnicima Zlatne značke, jedne od tri najprestižnije nagrade u našoj zemlji, za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture naroda i narodnosti Republike Srbije.

– Svaki posao uspeva samo ako se maksimalno i bezuslovno posvetite, mnogo rada, entuzijazma, stalnog učenja i prilagođavanja novim zahtevima savremenog života, a time i publike. Biti aktuelan, a pri tom održati kvalitetan i pravi odabir je velika odgovornost. Naš cilj je da pod krovom kulture, omogućimo lepše i ugodnije mesto za korisnike i posetioce, ali i zaposlene. Želimo da budemo kulturni centar lokalne zajednice gde su vrata otvorena za dobru energiju, nova kritička promišljanja, najbolje kulturne događaje i razvijanja talentovane i stvaralačke energije svih struktura stanovništva – korisnika. Zato su nam programi posećeni, a sa publikom imamo dobru interakciju i ona nas usmerava – objašnjava metode rada dobitnica jedne od tri najprestižnije i najdugovečnije nagrade u našoj zemlji koja joj je, kako kaže podsticaj i “vetar u leđa” i deo ukrasa na kruni uspeha.

Smatrajući posao u kulturi veoma kreativnim koji pruža mnogo mogućnosti prilagođavanja i umrežavanja, Žaklina naglašava da je svojevrsni izazov na koji način predstaviti program svojoj publici. Posebno izdvaja donaciju pokretne biblioteke – bibliobusa, francuskog departmana Vandeja, koji već jedanaest godina obilazi dvanaest naselja opštine Kladovo omogućavajući udaljenim korisnicima, prvenstveno deci, da se susretnu sa knjigom, razvijaju i neguju kulturu čitanja.

Bibliobus je bio i početna tačka za pokretanje međunarodnog Festivala pokretnih biblioteka čije uspešno održavanje „šalje poruku da i mala ustanova iz malog grada u uutrašnjosti Srbije može biti vidljiva i uspešna u svom angažovanju“ ističe Žaklina Nikolić, ovogodišnja dobitnica Zlatne značke KPZ Srbije kojoj je neostvarena želja da biblioteka u Kladovu dobije poseban izdvojen objekat i prostor u kome će skladištiti kulturno blago svojih meštana i bogate istorije Đerdapa i istočne Srbije, kao i potrebnu opremu i dovoljan broj stručnih mladih saradnika, koji bi okupili publiku sa željom da se afirmiše kultura čitanja, umetnost i kreativno stvaralaštvo.

Ovogodišnji laureatima Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, priznanja će biti uručena danas na svečanosti u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari