Zlatne godine: Najbolji muzički albumi 20. veka #30 1Foto: Promo

Predstavljamo neke od najvažnijih stranica i najboljih albuma popularne muzičke istorije! Za ovu jubilarnu priliku odlazimo u Kaliforniju, pre tačno 40 godina, u predvečerje Olimpijade u Los Anđelesu 1984, dok je Ronald Regan predsednikovao Sjedinjenim Državama.

Beskrupulozni materijalizam je svuda pobeđivao i to nije bilo srećno vreme za rokenrol i popularnu muziku uopšte – ali baš iz tog razloga pojavile su se umetnici, ploče, pa i čitavi pokreti, koji su u undergroundu tokom osamdesetih izveli dalekosežnu estetsku i moralnu revoluciju, od koje počinje altenativna rok kultura.

Tom Waits – Swordfishtrombones

Sa ovim albumom neobičnog imena je Tom Vejts 1983. postao priznat kao veliki kantautor našeg doba i ikonička figura američke kulture. Njime je otpočela artistička evolucija koja će ga odvesti putevima još nekoliko remek-dela i promeniti američku popularnu muziku iznutra, postavljajući nove standard u njoj.

I zaista, kabaretski Swordfishtrombones, koji je na Brehtovski način tumačio muziku Amerike, sa uspehom ju je stavio u novi, postmoderni kontekst kraja XX veka.

Gun Club – Miami

Gun Club 1982. su postali predvodnici pokreta koji još nije imao ime, ali uskoro će biti poznat kao „alternativni rok”. Bilo je to pre debija Violent Femmes i REM, kao i mnogih drugih ključnih grupa osamdesetih.

Predvođeni jedinstvenom pevačko-pesničkom figurom Džefri Li Pirsa, oni su uspeli da stvore novi rokerski otpadnički jezik, koji je ostao upisan u DNK svih bendova koji su potom došli.

Ovaj bend je sa sobom doneo neke od legendarnih trenutaka rokenrola uopšte – ne samo tog perioda – te ovom prilikom želimo da objasnimo zašto verujemo kako se u slučaju Gun Club radi o jednoj od najvažnijih istorijskih pojava u ovoj muzici, čiji album Miami je bez sumnje, njihov najbolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari