Zlatni ključ uručen nemačkom pesniku 1Foto: D.Đ.

Nemačkom književniku i pesniku Marselu Bajeru је uručena nagradа Zlatni ključ Smedereva u okviru svečanosti otvaranja 48. Međunarodnog festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, prenosi Podunavlje.info.

Bajer je pored ostalog rekao da nagrada za njega predstavlja posebno odlikovanje zato što se dodeljuje za pesništvo.

„Ovo je prvi put u mom životu da dobijam nagradu koja ne dolazi sa nemačkog govornog područja. Moje pesme je lako pisati ali je teško prevesti. Verujem da sve što postoji na svetu može naći svoje mesto u pesmi, sve što u jeziku postoji može naći svoje mesto u pesmi.“

Danas se celodnevnim programima završava ovogodišnja Smederevska pesnička jesen. Pesnici će učestvovati u programu za učenike osnovnih škola i decu iz vrtića, a potom će posetiti Udruženje paraplegičara i Dom za stare i darivati knjige.

Međunarodno pesničko veče biće upriličeno i dodelom povelje Zlatko Krasni za prevođenje savremene poezije, dodelom nagrade Zlatna struna, nagrade publike i Povelje i Specijalne povelje lokalnog lista Naš glas za izuzetan doprinos zavičajnom pesništvu.

Knjige u izdanju Festivala: Edicija Zlatni ključ – Marsel Bajer: Oko samojeda, Zbornik Festivala – Knjiga 48, Edicija Zlatna struna, Edicija Meridijani – Petar Pajić: Izabrane pesme, Ričard Berengarten: Igra plavog leptira, Dragan Hamović: Popravljam uspomene, Rati Saksena: Ram za slike, Duško Novaković: Zovite Hičkoka, Duško Babić: Povratak, Zosim Popac: Nedohod.

Produkcija ovogodišnjeg Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen biće predstavljena i na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, u ponedeljak, 23. oktobra.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari