Zlatni pečat legendarnoj glumici Veri Čukić i snimatelju Predragu Popovića 1

Diva srpske i jugoslovenske kinematografije, i jedna od naših najlepših glumica, ostvarila je oko osamdeset uloga u igranim i televizijskim filmovima, TV dramama i serijama, a Predrag Pega Popović je kao direktor fotografije potpisao neka od velikih dela Makavejeva, Zafranovića, Gorana Markovića….

Dan Jugoslovenske kinoteke, 6. jun, biće obeležen tradicionalnom dodelom Zlatnog pečata istaknutim filmskim umetnicima, kao i svečanim otvaranjem 24. Festivala nitratnog filma.

Najviše priznanje Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti ove godine dobili su filmska, televizijska i pozorišna glumica Vera Čukić i direktor fotografije Predrag Pega Popović.

Novi laureati primiće Zlatni pečat na svečanosti 6. juna u sali „Makavejev“ ( Uzun Mirkova ulica), a narednih dana u Muzeju kinoteke (u Kosovskoj ulici), biti priređene retrospektive njihovih najvažnijih filmova.

Diva srpske i jugoslovenske kinematografije Vera Čukić ostvarila je oko 80 uloga u igranim i televizijskim filmovima, TV dramama i serijama, a na velikom platnu je debitovala kao veoma mlada, u ratnoj drami „Kroz granje nebo“ (1958) Stoleta Jankovića.

Glumu je studirala na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju (danas FDU), u klasi profesora Mate Miloševića, i ostala je upamćena kao jedna od naših najlepših glumica.

Pred kamerama je oživela niz vrlo različitih karaktera, o čemu svedoči izbor filmova za njenu retrospektivu, koja obuhvata deset ostvarenja.
Među njima su neke od njenih najznačajnijih uloga – u trileru „Nož“ (1967) Živorada Mitrovića, komediji „Imam dve mame i dve tate“ (1968) Kreše Golika, drami „I Bog stvori kafansku pevačicu“ (1972) Jovana Živanovića, socijalna drama „Dnevnik uvreda 1993“ (1994) Zdravka Šotre…

Vera Čukić je dobitnica nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“ koju joj je Udruženje filmskih glumaca Srbije dodelilo 2013. godine.
Značajan trag ostavila je i u teatru – u avangardno doba Ateljea 212, potom i kao dugogodišnja prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Drugi ovogodišnji laureat Zlatnog pečata, direktor fotografije Predrag Pega Popović, jedan je od najvećih majstora svoje profesije.

Filmom je počeo da se bavi u ranoj mladosti u Kino klubu Beograd, a kameru je studirao na čuvenoj akademiji FAMU u Pragu, zajedno s grupom kasnije slavnih reditelja, pripadnika takozvane češke škole.

Popović je bio prvi diplomirani filmski snimatelj u nekadašnjoj Jugoslaviji, jedan je od osnivača Katedre za kameru na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a bio je i dekan FDU.

U svom stvaralačkom opusu beleži više od 60 igranih, dokumentarnih i televizijskih filmova i serija, u kojima je sarađivao s brojnim značajnim rediteljama.

Za njegovu retrospektivu je odabrano devet fostvarenja, među kojima su „Ned‌jelja“ (1969) Lordana Zafranovića, „W.R. Misterije organizma“ (1971) Dušana Makavejeva, „Usijanja“ (1979) Bore Draškovića.

Tu su i „Oktoberfest“ (1987) Dragana Kresoje, i „Kordon“ (2003) Gorana Markovića, koji je Popoviću doneo nagradu Zlatna mimoza za najbolju fotografiju na festivalu u Herceg Novom.

Foto promo Jugoslovenska kinoteka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari