Zlatni medved za rumunski film „Ne diraj me“ (FOTO) 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Film „Ne diraj me“ („Touch Me Not“) rumunske rediteljke Adine Pintelie poneo je najvažnije priznanje Berlinskog fimskog festivala – Zlatnog medveda.

 Ostvarenje koji istražuje intimnosti i seksualnost predstavlja mešavinu dokumentarnog i igranog filma. „Ne diraj me“ je šokirao brojne gledaoce, a pored Zlatnog medveda dobio je i nagradu za najbolji debitantski film. Nagrada za najbolju režiju, žiri kojim je predsedavao nemački reditelj Tom Tikver, dodelio je američkom reditelju Vesu Anderson za animirani film „Ostrvo pasa“.

Srebrni medved ili Velika nagrada žirija pripala je Malgožati Šumovskoj za film “Lice”, koji će domaća publika moći da pogleda već 4. marta u Sava centru na zatvaranju Festa.

Priznanje Alfred Bauer za film koji otvara nove perspektive pripalo je ostvarenju “Naslednice” paragvajskog reditelja Marčela Martinesija. Ana Brun, glavna glumica ovog naslova, dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu. Nagrada u kategoriji najbolji glumac pripala je Antoniju Bažonu za ulogu u filmu „Molitva“ francuskog reditelja Sedrika Kana.

Srebrni medved za najbolji scenario pripao je Manuelu Lakalu i Alonsu Ruizpalasiosu za meksički film “Muzej”, dok je isto priznanje za izvanredni umetnički doprinos pripao kostimografkinji Eleni Okopnaji za film “Dovlatov”. Ovo ostvarenje u režiji Alekseja Germana mlađeg biće takođe pred domaćom publikom tokom 46. Festa. Film o piscu Sergeju Dovlatovu inače je snimljen u rusko-poljsko-srpskoj produkciji a glavnu ulogu igra srpski glumac Milan Marić.

Tokom festivala koji traje od 15. do 25. februara prikazano je oko 400 filmova od kojih se 19 takmičilo za nagradu Zlatni medved. Srpsku kinematografiju, pored Milana Marića predstavljali su i autorski dvojac Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, čij je novi film „Neputovanja“ prikazan među šesnaest kratkih filmova u selekciji Generation 14plus. Projekciju na Berlinalu imao je kultni film crnog talasa “Kad budem mrtav i beo”, i to u restauriranoj verziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari