"Zlatni pečat" Kinoteke glumcima Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic

Tradicionalno priznanje Jugoslovenske kinoteke „Zlatni pečat“ ove godine dodeljeno je glumcima Mirjani Karanović i Bogdanu Dikliću, juče, povodom obeležavanja Dana ove institucije, njenog šezdeset devetog rođendana, ali i 122 godine od prve filmske projekcije na Balkanu, koja je održana 6. juna 1896. u kafani „Zlatan krst“ u Beogradu.

– Gledajući sve ono što ste uradili osećam ogromno zadovoljstvo što ću vam uručiti ovo priznanje, i kao direktor ove ustanove, ali i kao čovek koji više od svega voli film – rekao je juče na dodeli „Zlatnih pečata“ Jugoslav Pantelić, direktor Kinoteke.

Pre uručenja priznanja, prisutni su imali prilike da pogledaju kratke inserte iz kultnih filmova gde su ovo dvoje naših vrsnih glumaca odigrali neke od svojih najboljih uloga.

– Nikada nisam mislila da ću biti filmska glumica – naglasila je Karanović i nastavila – Uprkos mojim najluđim snovima, kada sam bila sasvim mlada i kada sam upisala Akademiju, desilo se nešto što mislim da je važno za glumca, pored svog talenta i velikog rada – imala sam sreće – rekla je Mirjana Karanović i dodala da se njena sreća zvala Goran Marković, koji ju je video kako se „vrzma“ hodnicima Akademije i nazvao Srđana Karanovića.

– Srđan je bio moj prvi vodič, prvi učitelj kroz ono što je kasnije postalo moja karijera, ono najvažnije sam naučila od njega. Ta uloga (u „Petrijinom vencu“ – prim. U. M.) je kasnije kriterijum za sve ono što sam kasnije radila. Petrija i Sena su zapravo bili moji veliki uspesi i postali su obaveza da nikada u životu ne idem ispod toga u smislu koliko sebe ulažem da bih ostvarila ulogu – istakla je Mirjana Karanović uz napomenu da je sve što se kasnije dešavalo bile su nove lekcije koje je učila od sjajnih reditelja i partnera iz sveta glume.

– Jako mi je drago što danas prisustvujem retrospektivi filmske muzike Zorana Simjanovića – šaljivo je primetio Bogdan Diklić posle odgledanih inserata iz filmova i rekao – LJudi, znate šta mene čini jako radosnim? To što danas stojim ovde iskreno delim sa svim ljudima sa kojima sam bio partner. Kad pogledam kome sam sve bio partner, pomislim – „pa nisam ni ja loš“. Radujem se što je Jugoslovenska kinoteka zapečatila moju karijeru. Sve ono što sam igrao na filmu neko je napisao, neko režirao, muziku je komponovao samo Simjanović, neko je radio scenografiju, kostime, neko mi je donosio i odnosio rekvizitu, neko me je vozio na snimanje… znači, ovo priznanje pripada svim tim ljudima, ja to nikako ne mogu sam da dobijem – istakao je Diklić i u svom duhu dodao da, pošto je zapečaćen, kako će i šta će dalje, ne zna.

Večeras je u Jugoslovenskoj kinoteci otvoren i jubilarni 20. Festival nitratnog filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari