"Zlatni pečat" Oliveri Katarini i Petru Božoviću 1

Glumci Olivera Katarina i Petar Božović ovogodišnji su dobitnici priznanja Jugoslovenske kinoteke “Zlatni pečat”, koje ova kuća dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju filmske umetnosti.

„Zlatan pečat“ biće im uručen na Dan Kinoteke 6. juna na svečanom otvaranju 19. Festivala nitratnog filma, najavio je danas Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Festival, čiji je moto ove godine „Pod sjajem nitratnih zvezda“, otvoriće program “Beograd između dva svetska rata” sa tri dokumentarna filma digitalno rekonstruisana u Jugoslovenskoj kinoteci. Reč je o filmovima: „Beograd“, koji su 1919. snimila dva ruska autora Ivanof i Matuševič, „Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije“ Vojina Đorđevića iz 1932. i „Beograd“ iz istegodine Julijusa Smita i Lavoslava Rajhla. Reditelj Vojin Đorđević, kako se juče čulo, imao je velike zasluge za razvoj kulturnog života međuratnog Beograda, uključjući i dovoljenje legendarne Džozefine Beker 1929. u tadašnju jugoslovensku prestonicu, dok je češko-jugoslovenska koprodukcija „Beograd“ bila je jedan od prvih zvučnih filmova te 1932. godine.

Prema rečima selektora Festivala Aleksandra Saše Erdeljanovića, u dvoranama Muzeja Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11 i u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, biće prikazano 46 filmova iz 29 arhiva iz Evrope, Azije i Amerike. Erdeljanović je najavio prikazivanje publici do sada nepoznatih filmskih materijala o Srbiji i Jugoslaviji iz arhiva Češke, Holandije, Švedske, kao i „niz bisera svetske kinematografije nastalih do sedme decenije 20. veka, među kojima je i film „Algol“ Hansa Verkmajstera, koji je bio inspiracija za moto Festivala“.

– Na programu su igrani i dokumentarni filmovi, filmski žurnali… – dela različitih žanrova kao išto je slučaj i sa našim uzorom Festivalom u Bolonji koji počinje 24. juna – rekao je Erdeljanović.

On je posebno preporučio „najbolji rumunski film svih vremena“ „Rekonstrukciju“ Lućana Pintilije iz 1968, „Divlju devojku“ Raula Volša (1932), „Uličnog anđela“ iz 1937. u režiji Juana Muzhia, koji važi za jedan oa najboljih kineskih filmova svih vremena, „Kozački bič“ Džona Kolinska iz 1916, zaboravljeni film Branka Bauera „Tri Ane“ (1959)… Erdeljanović je ukazao i na „Marseljsku trilogiju“, čija će prva dva dela „Marijus“ (1931) i „Fani“ (1932) u režiji Aleksandra Korde i Marka Alegrea biti prikazani 5. juna, a dva dana kasnije prvi put u Srbiji i treći deo – „Cezar“ Marsela Panjola iz 1936. godine.

Jugoslovska kinoteka najavila je danas tridesetak gostiju na Festivalu – uglavnom direktore filmskih arhiva, istoričare filma i novinare iz bivših jugoslovenskih republika, Kine, Rusije, Italije i Finske. U saradnji Kinoteke, Fakulteta dramskih umetnosti i Filmskog centra Srbije „Pod sjajem nitratskih zvezda“ održaće se i naučni skup „Balkanski film na raskršću – od nitratnog do digitalizovanog“, na kome će biti reči o istorji i teoriji regionalnogfilma, kao i čuvanju nitratnog nasleđa i njegovoj digitalizaicji.

Posle filma „Lice žene“, Gustava Molandera iz 1938. sa Ingrid Bergman u glavnoj ulozi, za 10. jun najavljen je koncert klavijaturiste iz SAD – đaka i profesora Univerziteta Berkli Vladana Milenkovića koji će sa grupom muzičara – Katarina Kačunković, Aleksandar Jaćimović, Branko Marković i Dušan Ivanišević, u Kinoteci svirati filmsku muziku od 30′ godina 20. veka do danas.

Programi, legat, izložbe

Prvi čovek Kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je više novih planova ove kuće – letnji filmski program pod nazivom „Varljivo leto 2017.“, kompletnu digitalizaciju 100 najboljih srpskih filmova početkom iduće sezone, ali nije želeo da otkrije koji je „broj jedan“. Do kraja godine, prema Pantelićevim rečima, Kinoteka će dobiti legat Dragana Nikolića i Milene Dravić, organizovaće izložbe o glumcu i scenaristi Svetislavu Ivanu Petrovću (1894-1962) i čuvenom scenografu Veljku Despotoviću (1931-2013). Pantelić je istakao da je na poslednjem Kanskom festivalu vladalo veliko interesovanje za redustribuciju kultnog filma Aleksandra Saše Petrovića „Skupljači perja“, kanskog pobednika iz 1967. godine. Početak redistribucija ovog filma, čije je digitalno izdanje prikazano 24. maja ove godine u okviru zvaničnog programa „Kanski klasici“, Pantelić je najavio za 15. novembar. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari