"Zlatni pečat" Oliveri Katarini i Petru Božoviću 1Foto: Miroslav Dragojevic

Glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću večeras je uručen „Zlatni pečat“ Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Vredno priznanje istaknutim umetnicima uručio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, a svečanost organizovana je u čast 6. juna, Dana jugoslovenske kinoteke i povodom otvaranja 19. Festivala nitratnog filma. Publika u dvorani Jugoslovenske kinoteke dočekala je frenetičnim aplauzom divu jugoslovenske kinematografije Oliveru Katarinu, koja je otpevala nekoliko taktova romskog tradicionala „Đelem, Đelem“, prenosi Srna.

„Nije ovako bilo često u mom životu. Uglavnom sam bila sama. Jedno dvadeset godina sam bila zaboravljena od svih i odjednom kao što to biva u mom životu kao da sam se probudila iz sna. Pažnja medija, put Kan… Odjednom zagrljaj Srbije… Jel se to probudila Srbija“, upitala je Olivera Katarina.

Petar Božović zahvalio se na priznanju u duhu filmova Živka Nikolića kojima, kako kaže, „mnogo duguje“. On je naglasio da u Beogradu postoje dva hrama – Jugoslovenska kinoteka i Kolarčeva zadužbina.

Moto ovogodišnjeg Festivala nitratnog filma je „Pod sjajem zapaljivih zvezda“, a osnivač i umjetnički direktor Aleksandar Erdeljanović je najavio 46 filmova iz 30 arhiva Evrope, Azije i Amerike i dolazak tridesetak gostiju iz 13 zemalja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.