Zoran Janković, producent koji je povukao film sa Festivala u Vrnjačkoj Banji: Zašto ste uzeli toliko filmova ako nemate mogućnosti da proširite festival? 1Foto: Košutnjak film

Autori i producenti filmova “Mrak”, “Usekovanje” i “Nije loše biti čovek” povukli su svoje filmove iz takmičarskog programa 46. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji jer smatraju uvredljivim da svoja ostvarenja predstave publici u terminu od 16 sati i u bioskopu umesto na Letnjoj pozornici. Zoran Janković producent filma „Usekovanje“ kaže za Danas da ga iz organizacije niko nije konsultovao u vezi s terminom i mestom predstavljanja filma, a i program im nije bio poslat blagovremeno.

– Niti nas je neko konsultovao oko termina, niti nas je ko zvao. Nekoliko puta je moja saradnica zvala i raspitivala se. Odgovor je bio da nemaju informacije. Meni je već tada bilo sumnjivo jer mi je bilo neobično da mesec dana uoči festivala nema nikakvih informacija, ni na društvenim mrežama, ni na sajtu, ni preko telefona … Prosto sam reagovao u skladu sa našim običajnim dogovorima kad su naši domaći festivali u pitanju i pogotovo kad je o takmičarskom programu reč, a to je da svi filmovi treba da imaju isti tretman. Oni nam nisu čak poslali ni program. Kad sam ga konačno dobio zvao sam i rekao: „Molim vas, objasnite mi zašto film „Usekovanje“ i „Nije loše biti čovek“ idu u 16 popodne, a ovi drugi uveče?“ Ćutali su . Nisu imali odgovora na to. Kažu: „Pa, imamo puno filmova“. Pa što ste uzeli toliko filmova ako nemate mogućnosti da proširite festival. Može da se produži festival, da se uvedu dve projekcije od osam i od deset. Ima puno načina da se to reši. – smatra Janković.

On dodaje da niko od kolega koji su povukli filmove nisu početnici u ovom poslu i da je o svemu obavestio i direktora Filmskog centra Srbije Gordana Matića.

– Ne znam ni ljude koji organizuju festival ali sam odlučio da o svemu, pismom obavestim direktora FCS jer se festival dešava u okviru ove institucije. On je bio zapanjen. – kaže Zoran Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari