Zoranov brk Radetu Šerbedžiji za Džordža u "Ko se boji Virdžinije Vulf?" 1Foto: Pozorište "Zoran radmilović"

Odgovor na ovo pitanje koje je Edvard Olbi postavio u svom najpoznatijem komadu dobila je zaječarska publika druge festivalske večeri ovogodišnjih Dana Zorana Radmilovića.

Predstava Ko se boji Virdžinije Vulf? urađena u koprodukciji pozorišta Ulisis sa Briona i Beogradskog dramskog pozorišta na brilijantan način govori o osnovnim stvarima koje se dešavaju između muškarca i žene, o ljubavi, uz pomalo svađe, ponekad i mržnje objašnjava Rade Šerbedžija koji je u ulogu Džordža „uskočio“ ponovo nakon 27 godina.

Šerbedžija je 1991. tumačio lik Olbijevog Džordža u Beogradskom dramskom u kultnoj postavci Dušana Jovanovića. Tada je Šerbedžiji partnerka bila Mirjana Karanović, a u ovom čitanju Olbija koje rediteljski potpisuje Lenka Udovički, u ulozi Marte je Katarina Bistrovič Darvaš, glumica Zagrebačkog kazališta mladih.

Mlađi bračni par igraju Milan Marić i Romina Tonković. Njih četvoro su izuzetno uverljivo oživeli nezadovoljstvo, razočarenje, zlobu, pakost u bračnim odnosima.

Briljirao je Šerbedžija demonstrirajući raskoš glumačkog talenta i lako, na ciničan i duhovit način odigrao sve nijanse nezadovoljstva zarobljenika u lošem braku. Naravno, pripao mu je Zoranov brk. I statua Zorana Radmilovića za pozorište u kome nastaju ovako sjajne predstave.

– Uz čamac Gage Nikolića, sada uz sebe imam još jednog svog velikog prijatelja, da zajedno plovimo ka nekim novim visinama, istakao je Šerbedžija zahvaljujući se.

Večeras je zvanično otvoren 2. Festival malih pozorišnih formi. Prva je na scenu izašla Mia Begović čija je monodrama Sve što sam prešutjela i priča o njenom životu. Komad je pun samoironije i istine i prožimaju ga situacije iz život, ima i bolnih trenutaka o smrti njene sestre.

Tek po gledanju ove predstave, menja se uvreženo uverenje da je umetnički život glamurozan, budući da publika postaje svesna da je glumački hleb težak, gorak i naporan.

– Glumac ne postoji bez publike, bitna je i kritika, ali je publika ono što nas drži.Ovu monodramu sam puno puta igrala, ali je uvek iznova drugačija i zahteva mnogo koncentracije. Što sam starija, imam veću odgovornost, jer publika s punim pravom očekuje više od vas, kazala je Mia Begović.

U pozorištu „Zoran Radmilović“ danas je Državni lutkarski teatar iz Vidina odigrao predstavu za odrasle Hronolog, koja je putoavnje izvan vremena i univerzuma. Kako objašnjavaju akteri ove nesvakidašnje lutkarske predstave, prošle godine je inače proglašena za najbolju lutkarsku predstavu u Bugarsku, oni uz pomoć minijaturnih lutaka prikazuju univerzum malih, emotivnih i diskretnih bića koja neumorno rade, tako što grade i ruše svoj svet. To što naprave i ostave ispred sebe razotkriva publici jednu civilizaciju u kojoj su kontrola i nadgledanje bili osnovni metod upravljanja.

Sutra na programu 28. Dana Zorana Radmilovića je predstava Dok nas smrt ne razdvoji Radionice integracije iz Beograda po tekstu Mirle Furlan i u režiji Predraga Mikija Manojlovića, a na festivalu malih pozorišnih formi Krojcerova sonata Tetara kabare iz Tuzle u kojoj igra Vlado Kerošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari