Zrenjanin: Dela prve fotografske kolonije 1Foto: Alisa Junuzović

Sve što su ovekovečili objektivom učesnici prve Fotografske kolonije “Grad fotografima, fotografi gradu” predstavljeno je na istoimenoj izložbi u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

U koloniji, čiji je pokretač Fotografski dokumentacioni centar, učestvovali su majstori fotografije, naši top autori – Imre Sabo, Milan Marković, El Gvojos, Željko Sinobad, Igor Mandić, Darko Dozet, Miroslav Predojević i Geza Lenert. Pored njih, učestvovali su gosti Radoje Elez iz Republike Srpske i Branka Mumalo iz Hrvatske.

Fotografska kolonija je nastala na osnovu tradicije koju Zrenjanin ima. Mi smo u maju počeli sa jednom izložbom koja je bila presek fotografije od 1853. do 1940. godine. Kroz taj presek fotografije i fotografskog stvaralaštva u prošlosti, pokušali smo da ukažemo na tradiciju koji ovaj grad ima, a sa druge strane ovo što sada vidite je rezultat savremene fotografije, odnosno fotografa koji su doprineli ovoj manifestaciji, a pripadaju vrhu srpske fotografije –objašnjava Jovan Njegović Drndak, predsednik Fotografskog dokumentacionog centra.

Za fotografa Igora Mandića urbani relejf učešćem na koloniji zamenjen je prirodom.

– Ovo je sjajna stvar što ste organizovali koloniju, to ni veći gradovi nemaju. Ne bavim se prirodom ali je to sada bio izazov jer je bilo drugačije od onoga što radim – kaže Mandić.

Među fotografima, učesnicima, može se čuti da je “korist za sve višestruka, posebno za grad Zrenjanin da ima ovakvu manifestaciju”.

– Nama puno znači i čast nam je da smo bili učesnici kolonije pored takvih fotografskih veličina, bila je to jedinstvena prilika za svojevsrni master klas, to nema cenu – kaže Darko Dozet, fotoreporter.

Organizator izložbe u Savremenoj galeriji je zrenjaninski Fotografski dokumentacioni centar u saradnji sa Savremenom galerijom Ečka, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina. Postavka će biti izložena u naredne dve nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari