Zrenjanin obeležava Evropsku noć muzeja 1Foto: M.P.

Evropsku noć muzeja Zrenjanin će obeležiti uz sadržaje u Narodnom muzeju, programe Savremene galerije, Narodnog pozorišta, Kulturnog centra, kao i udruženja Veliko srce u Lazarevu.

Program Narodnog muzeja Zrenjanin tokom Noći muzeja sadrži pet izložbi, pristup Stalnoj postavci i projekciju filma „Ruža Šulman“. U Salonu će biti postavljena aktuelna izložba „Smrt fašizmu!“ kao i kamerna izložba „Tito plakat – štampana akcija“, u Holu izložba radova dečje radionice „Moj grad, lep kao slika!“, Mali salon prikazuje izložbu „Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika“, a na drugom spratu Muzeja biće kamerna postavka „Upoznajte primate“.

Stalna postavka takođe je otvorena za posetioce. Film „Ruža Šulman“ biće prikazan u Noći muzeja u subotu 14. novembra u 19 časova u Salonu NMZ. Savremena galerija učestvuje u manifestaciji „Muzeji za 10“ sa izložbom „Međuprostor“ koja je postavljena u izložbenom prostoru Savremene galerije tokom trajanja cele manifestacije „Muzeji za 10“ od 9. do 15. novembra a tokom Noći muzeja 14. novembra od 17 do 21 čas. Autori izložbe su Ana Mitrović Piljić, Milena Putnik, Mirjana Odić i Nevena Popović. Gosti – umetnici na izložbi su Vesna Zarev i Marko Veljković Krapa.

U Kulturnom centru Zrenjanin publika će moći da pogleda izložbu “Vi_Real Urbana klopka” Dušana Todorovića. Radovi su nastali u periodu od 2016. do 2019. godine. Dušan Todorović do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Narodno pozorište „Toša Jovanović“ priređuje izložba lutaka iz nekoliko lutkarskih predstava. Autor postavke je Blagovesta Vasileva, kostimograf i kreator lutaka. Postavka će biti dostupna posetiocima i u redovnom terminu igranja predstava za decu , subotom od 11 do 12 časova. Na izložbi će biti izložene lutke iz predstava: „Pesma Belog kita”, „Vesela kuća”, „Kuća brojeva“, „Plavi Petar“, „Zec, kornjača i kompanija”, „Guskalica“. Udruženje „Veliko srce“ iz Lazareva priređuje izložbu radova sa Međunarodne izložbe ručnih radova i kolekcionarstva od 2016. do 2019. i radove učenika koji su nastali u okviru radionica ovog udruženja.

Kako navod eorganizatori, svi programi u Noći muzeja su koncipirani u skladu sa obavezama i preporukama povodom aktuelne epidemiološke situacije. Broj posetilaca koji istovremeno mogu boraviti u prostoru je ograničen. Publika je u obavezi da nosi masku i održava međusobno rastojanje. Svi sadržaji biće realizovani u subotu 14. novembra od 17 do 21 čas. Ulaz je besplatan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari