Zrenjanin: Počeo Festival vojvođanskih pozorišta 1Foto: Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

Izložbom „Lutka u fokusu“ i mjiziklom „Bilo jednom u Banatu“ koji je posvećen nastanku zrenjaninskog pozorišta, počeo je 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Manifestaciju je otvorio predsednik Skupštinskog odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić podsetivši na početke srpskog pozorišnog života u 18. veku .

-Umetnici su ti koji poseduju dar i zaslužuju da budu ovde, imaju dar da podele suze i smeh, da podele najlepša ljudska osećanja. Pozorište je najvažnija i najlepša institucija u jednoj sredini, veća od svih drugih i svega što se smatra velikim – naveo je Krlić na otvaranju.

U ime domaćina festivala učesnicima i posetiocima su dobrodošlicu poželeli direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski i pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Duško Radišić. Prema izboru selektora Slobodana Savića na festivalu se ove godine takmiči pet dramskih i pet dečijih predstava.

Danas je tokom pre podneva izvedena predstava “Carski pevači” zrenjaninskog lutkarskog ansambla dok će u večernjem terminu biti igran komad za decu “Zatvorenik i šestoprsti” Pozorišta mladih. U pratećem programu danas je na Kamernoj sceni NP “Toša Jovanović” planirana promocija knjige Zorana Slavića “U magiji pozorišne stvarnosti”, dok je sutra na programu predstava subotičkog Narodnog pozorišta “Lisistrata”.

Predsednica ovogodišnjeg žirija je književnica Vida Ognjenović a članovi su scenograf Miodrag Tabački i profesor glume Predrag Momčilović. Zajednica profesionalnih pozorišta Vojvodine, kao organizator festivala, izdaje prateći bilten koji uređuje novosadska novinarka Snežana Miletić. U festivalskoj anketi “Šta nedostaje pozorištu ? “ većina pozorišnih radnika odgovorila je da je to pre svega “ mnoštvo mladih umetnika i ideja”.

Ovogodišnja smorta vojvođanskih pozorišta pokušaće da prikaže mnoštvo i različitost stvaralaštva u ovdašnjim pozorišnim kućama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari