Zrenjanin: U Ečki počinje 43. susret akvarelista 1Foto: UK Ečka

Savremena galerija Zrenjanin organizuje 43. susret akvarelista od 17. do 19. avgusta u Umetničkoj koloniji Ečka.

Ove godine će u Ečki biti okupljeni umetnici Nina Ivanović, Jelena Janev, Vladimir Sekulić, Dragana B.Stevanović i Nebojša Yamasaki Vukelić.

Kustoskinja Slavica Žarković, selektor 43. susreta akvarelista, objašnjava da je specifičnost ovog saziva, slikanje akvarela vremenom izmenjena.

„Umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva i na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva“, kaže Slavica Žarković.

Umetnička kolonija Ečka, u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije, osnovana je 1956. godine.

Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva, saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“.

Početkom 21. veka došlo je do promene u konceptu tradicionalnih okuplјanja u Umetničkoj koloniji Ečka kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti u Ečki omogućeno da umetnici svoje ideje realizuju u različitim medijima i formama savremenog umetničkog izražavanja s tim da je bazična specifičnost oba saziva sačuvana.

Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin, biće otvorena u ponedeljak, 17. oktobra, u 19 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari