Zrenjanin: Večeras o slobodi u predstavi "Ko je ubio Dženis Džoplin" 1 Foto: V. Veličković

Na repertoaru 71. Festivala PPV u Zrenjaninu, večeras publika gleda predstavu Srpskog narodnog pozorišta „Ko je ubio Dženis Džoplin“.

Dobitni dvojac, dramaturškinja Tijana Grumić i rediteljka Sonja Petrović stvorile su predstavu koja pred festivalsku publiku i žiri donosi treće veče za redom neponovlju čar igre.

Rediteljka je za ovaj komad već nagrađena godišnjom nagradom SNP-a, a predstava je nastala jer je poželela da napravi dramu o autentičnoj i neponovljivoj ličnosti kakva je bila Dženis Džoplin.

„Shvatila sam da ne postoji niko, nikakav idol ili zvezda, ko se tako autentično borio za sebe u kao ona. Imam utisak da se nakon pedeset godina od njene smrti nije puno toga promenilo. Samo su se stvari preoblikovale u nešto drugo i mi sada imamo problem sa kvazi empancipacijom, sa statističkom emancipacijom a ne suštinskom, a Dženis se baš borila za to suštinsko prihvatanje u društvu. Kažu da je najskuplja cena i najteže ostvariti svoju slobodu, Kao što se Dženis nekada borila za svoju slobodu, tako i danas svako od nas mora za nju da se izbori“, kaže Sonja Petrović, koja na Festivalu PPV učestvuje sa dve predstave.

Njen drugi komad je dečija predstava „Devojčica sa šibicama“, koju izvodi Pozorište mladih. Damaturškinja Tijana Grumić, prema čijem originalnom tekstu je predstava o Dženis Džoplin rađena, kaže da ju je konkretan lik inspirisao da otvori brojne teme o ženama.

„Predstava jeste rađena po mom originalnom tekstu, ali je ideja za predstavu došla od rediteljske Sonje Petrović. Dženis je, u tom smislu, bila i savršena prilika da se, kroz lik jedne istorijske ličnosti, koja je bila velika borkinja za prava marginalizovanih grupa, što je borba prepuna izazova, bavim i nekim drugim temama koji su meni važne. U tom tekstu, koliko sam se bavila Dženis, toliko sam se bavila svim ženama iz nekemale sredine, ženama sa margine i ženama koje su uspevale da u takvim okolnostima budu i ostanu svoje“, objasnila je Bilten festivala Tijana Grumić.

A već narednog dana, u četvrtak, 7. aprila u 12 časova na programu festivala je prvo dečija predstava „Pipi duga čarapa“ Dečijeg pozorišta Subotica a potom u večernjem terminu Čehovljeve „Tri sestre“ u režiji Zoltana Puškaša i izvođenju pozorišta Deže Kostolanji iz Subotice.

Tokom sutrašnjeg dana, u pratećem programu festivala, u 18 časova u foajeu pozorišta biće predstavljena monografija „Nikita Milivojević-ja ovde silazima“, autorke Olivere Milošević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari