Zrenjaninsko pozorište nagrađuje Sonju Petrović i Irinu Somborac 1Foto: pozorište zrenjanin

Za uspešnu saradnju sa zrenjaninskim pozorištem „Toša Jovanović“ u proteklih godinu ova teatarska kuća odlučila je da nagradi rediteljku Sonju Petrović i scenografkinju Irinu Somborac.

One su kreatorke uspešne i nagrađivane dečije predstave „Pradevojčica“, rađene po romanu Desanke Maksimović.

Pored njih, u međuinstitucionalnoj saradnji odali su priznanje i Kulturnom centru Zrenjanina, koji podržava zrenjaninsko pozorište i pomaže kontinuitet izvođenja njihovih predstava.

Zrenjaninsko pozorište nagrađuje Sonju Petrović i Irinu Somborac 2
foto : privatna arhiva

„Rediteljka Sonja Petrović je svojom režijom izvukla najbolje iz lutkarskog ansambla, usmerila ih ka istraživanju savremenog lutkarskog i pozorišnog izraza namenjenog deci i mladima. U ovom izazovu ansambl se odlično snašao što je rezultiralo odličnom predstavom koja osvojila vrednu nagradu na jednom eminentnom međunarodnom festivalu“, naveli su iz zrenjaninskog pozorišta.

Dizajn predstave „Pradevojčica“, koji potpisuje Irina Somborac, na 72 Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine nagrađen je priznanjem za najbolju kreaciju lutaka „Tihomir Mačković“ i Memorijalnom nagradom „Ivana Mirkov Vlačić“ za celokupni vizuelni identitet predstave a na subotičkom festivalu Irina Somborac je nagrađena za lutke i kostim u predstavi „Pradevojčica“.

Zrenjaninsko pozorište nagrađuje Sonju Petrović i Irinu Somborac 3
Foto: zrenjaninsko pozorište

„Njeno viđenje sveta praljudi koji je osmislila Desanka Maksimović u svom romanu je efektno na sceni i inovativno u korišćenju recikliranih materijala, što doprinosi vizuelnosti predstave“, kažu u NP „Toša Jovanović“.

Nagrade će biti uručene u nedelju, 15. oktobra, kada će zrenjaninsko pozorište obeležiti svoj dan igranjem predstave „Ljubinko i Desanka“, komad A. Popovića, u režiji Milana Neškovića.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari