Zrenjaninskom muzeju blizu četiri miliona dinara za 10 projekata 1Foto: M.P./Danas

Narodnom muzeju Zrenjanin na ovogodišnjim konkursima Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu  odobrena su sredstva za realizaciju deset projekata u ukupnom iznosu od 3.8 miliona dinara dinara.

Pored toga, odobren je i projekat rekonstrukcije i adaptacije stalne arheološke postavke u Obrazovno kulturnom centru u Sečnju, koja je depandans zrenjaninskog muzeja, u iznosu od 300.000 dinara, saopštila je ova ustanova.

Kako navode u zrenjaninskom muzeju, odobrena su sredstva za realizaciju izložbi, istraživačku delatnost, publikacije, ali i opremanje prostora muzeja i unapređenje rada njihovih službi.

Na konkursima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Narodnom muzeju su dodeljena sredstva za sedam projekata, među kojima su izložba „Češko presovano staklo u ogledalu“ za šta je dobijeno 525.000 dinara, i publikacija „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ reizdanje, redizajn od 500.000 dinara.

Muzeju je odobren projekat Etnološki festival „Banatski dani teku“ od 400.000 dinara i arheološko istraživanje lokaliteta Stari grad – Novi Bečej sa 700.000 dinara.

Za preuređenje depoa arhive muzeja  dato je 300.000 dinara. Na Konkursu za finansiranje – sufinansiranje projekata u oblasti zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, muzeju su dodeljena sredstva za realizaciju tri projekta: Digitalizacija arhive muzeja (300.000 dinara),“Mali kustosi – velike priče“ (300.000 dinara) i izložba „Agrarno nasleđe Banata“ (300.000 dinara).

Među projektima koje će finansirati Pokrajinski sekretarijat je i rekonstrukcija i adaptacija stalne arheološke postavke u Obrazovno kulturnom centru u Sečnju, koji je depandans Narodnog muzeja Zrenjanin i u čijem pisanju su aktivno učestvovali kustosi zrenjaninskog muzeja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari