Zrnca narodne mudrosti 1

Šest godina nakon prvog izdanja, iz štampe je nedavno, na zahtev čitalaca i kazivača umotvorina, izašlo drugo, dopunjeno izdanje knjige Dragoljuba Gagričića “Starovlaška umovanja (anegdote, poslovice, izreke).

Autor je među korice prave male narodne riznice sabrao i sakupio više od 250 poslovica, 1.200 izreka i 590 anegdota. Uz zrnca narodnog stvaralaštva, objavljenih u prvom izdanju iz 2011.godine, pred čitaocima su sada i umotvorine koje su otkrivene u narodnom predanju i pamćenju i zabeležene, one kojih su se pripovedači prisetili ili su sročene u međuvremenu. Sve one zajedno su nastavak bogate tradicije i duha koji se, u manjim izdancima, obnavlja i živi, čuvajući slike prohujalog vremena. Takve su i fotografije u knjizi – njih oko 50. Snimljene su uzgred ili za novinske stupce, u trenu su ovekovečile likove starina pod bremenom života i godina, ratare na prljuši, stočare na utrinama, poslednje vodeničare i lučare, vodonoše i kosače, planinke i narodne majstore – čuvare ognjišta Starog Vlaha, kako to ugledni novinar u penziji voli da kaže.

– Želja mi je da ova pregršt zapisa i druge podstakne da sakupljaju i beleže bogato usmeno narodno stvralaštvo, da ispravljaju i dodaju…To blago, uz brojne aktivnosti i revnosniji odnos prema nasleđu i tradiciji, trebalo bi da vrati nadu da će se pritvrditi i osvežiti naša posrnula duhovna, kulturna i jezička vertikala, zapisao je u predgovoru knjige Dragoljub Gagričić, uz podsećanje da je odgovornost generacija koje pamte ono što je stvorio narod izdržljiv u siromaštvu, a ponosan na poreklo, što je nastalo na vrelu vere, narodnih običaja, patrijarhalnog, zadružnog i seoskog života – da potomstvu prenese u nasleđe.

„Starovlaška umovanja“ sadrži dva osnovna dela : „Iz bisaga šereta“ i „Iz narodne riznice“. U prvom je savremeni duh, čine ga šaljive priče koje su izgovarane u raznim prilikama – pri radu, u muško-ženskim odnosima, porodici, svetkovinama. Autor ih je uzgred beležio, razvstavao po tematici u poglavlja kojima je dao naslove. Na taj način „Iz bisaga šereta“ postaju neka vrsta bukvara za čitanje i otkrivanje individualnog identiteta sela ili dela stanovništva.

U drugom delu knjige sabrane su poslovice, izreke, poređenja i reči koje savremeni život neizostavno potiskuje i koje je Gagričić beležio, takoreći, sa usana kazivača. “Ova zrnca umovanja brušena su u starovlaškoj školi života, ispirana na vrelima u nedođijama planina ili doneta u bežaniji i seobama, u zavežljaju sa nejači, ikonom i guslama, neka i u sanduku devojačke spreme “, kaže autor, u čijoj su se ličnosti, kako smatra recenzent knjige mr Slobodan Radović, spojile epska širina i pripovedački dar, vedar duh i sposobnost da uoči karakteristične crte  u govoru ljudi koje sreće i sa kojima razgovara.

Knjiga „Starovlaška umovanja“ je već stigla na police gradske Biblioteke, gde se može i kupiti po ceni od 800 dinara. Promocija će, kaže autor, najverovatnije sačekati jesen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari