Zurovac dobitnik nagrade "Nikola Milošević" 1

Ovogodišnje priznanje „Nikola Milošević“ koje dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije pripalo je Mirku Zurovcu za delo „Ontologija umetnosti“, u izdanju Službenog glasnika.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Zoran Paunović (predsednik), prof. dr Una Popović i prof. dr Milanko Govedarica, navodi se da je ova dvotomna studija posvećena, kako to sam autor kaže, fundamentalnoj disciplini unutar estetike.

„Ontologija umetnosti“ se bavi bićem umetničkog dela u najpregnantnijem filozofskom smislu.

U najužem izboru za ovogodišnju nagradu „Nikola Milošević“ bile su još knjige Gorana Gavrića „Robokap i filmski dvojnici: filozofija i film“, u izdanju Filmskog centra Srbije i Snežane Kalinić „Granice mogućeg i moguće granice u distopijskim dramama 20. veka“ u izdanju Filološkog fakulteta.

Nagrada „Nikola Milošević“ biće uručena 9. februara na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 obeležiti 66 godina postojanja.

Na svečanosti će biti predstavljena i knjiga o delu „Tumačenje lirske poezije: Od teorije do interpretativne prakse“ Tihomira Brajovića, prošlogodišnjeg dobitnika priznanja „Nikola Milošević“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari