Zvezdara teatar: Gorčin Stojanović režira tragikomediju "Nije čovek ko ne umre", po tekstu svog oca, pisca Velimira Stojanovića 1Foto promo Dragan Mujin/ Zvezdara teatar

Februarski repertoar u Zvezdara teatru obeležiće premijera predstave „Nije čovek ko ne umre“, u režiji Gorčina Stojanovića, prva na sceni „Danilo Bata Stojković“ u 2023, a zakazana je 24. februara.

Reč je o jednom od najpoznatijih tekstova Velimira Velje Stojanovića (1940 – 1984), dramskog pisca, pozorišnog i filmskog kritičara, reditelja i pedagoga (predavao je Istoriju i estetiku filma na Filozofskom fakultetu u Sarajevu), a zanimljivo je da ovu popularnu tragikomediju, posle brojnih inscenacija na scenama u nekadašnjoj Jugoslaviji, sada režira njegov sin, Gorčin Stojanovića.

„Nije čovek ko ne umre“ sa mnogo duhovitosti prati životne priče nekoliko ljudi zarobljenih u bolnici, a kao jedna od najuspešnijih adaptacija ovog teksta upamćena je njena televizijska verzija, koju je za TV Sarajevo režirao Emir Kusturica. Ova TV drama emitovana je 1984, a glavne junake su igrali Zijah Sokolović, Nada Đurevska i Zoran Bečić.

Poslednja inscenacija ove tragikomedije bila je 2005, sa potpisom reditelja Gorana Bulajića, u produkciji Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, i zabeležila je brojna gostovanja u regionu.

U Zvezdara teatru okupljena je glumačka ekipa u kojoj su Vojin Ćetković, Bojan Žirović, Pavle Pekić, Aleksandar Đurica i Anđelika Simić, za kostime je zadužena Lana Cvijanović, a Gorčin Stojanović radi i scengrafiju.

Stoto izvođenje predstave „Osama – Kasaba u Njujorku“

Repertoar Zvezdara teatra u februaru obeležiće i jedan jubulej – stoto izvođenje predstave „Osama-Kasaba u Njujorku“, adaptacije istoimenog romana Vladimira Kecmanovića, u režiji Darka Bajića.

Priča koja se događa u jednoj njujorškoj kafani, u kojoj se u potrazi za svojim komadom američkog neba slučajno sreću francuska umetnica, ruski novinar, meksički policajac, venecuelanska manekenka i neobični Japanac, premijerno je izvedena 2018, i od tada se igra kao hit i na matičnoj sceni i na gostovanjima.

Zvezdara teatar: Gorčin Stojanović režira tragikomediju "Nije čovek ko ne umre", po tekstu svog oca, pisca Velimira Stojanovića 2
Foto promo Nikola Vukelić /Zvezdara teatar

U glumačkoj ekipi su Andrija Kuzmanović, Iva Ilinčić, Isidora Simijonović, Jovan Jovanović, Branko Janković i Amar Ćorović, a jubilarna izvođenja ove predstave su 10. i 14. februara.

Tu je još jedno značajno ostvarenje Zvezdara teatra – nagrađivana komedija „Bajka o pozorištu“, po tekstu Vladimira Đurđevića, u režiji Marka Misirače, u kojoj igraju Tihomir Stanić, Branislav Zeremski, Miodrag Krstović, Vesna Stanković, Stefan Radonjić, Iskra Brajović i Snežana Savić, biće pred publikom 101. put 17. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari