Zvučna imena u širem izboru za književnu nagradu "Aleksandar Tišma" 1Foto: wikipedia

Fondacija „Aleksandar Tišma“ iz Novog Sada će 24. juna 2022. dodeliti drugi put Međunarodnu nagradu za književnost „Aleksandar Tišma“ piscu koga izabere međunarodniižiri u sastavu: Peter Handke, Ilma Rakuza, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar.

Nagradu će laureatu uručiti predsednica žirija Ilma Rakuza u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Žiri će i ove godine imati težak zadatak jer se u širem izboru nominovanih svetskih pisaca nalaze zvučna imena kao što su: Mihael Kriger (Michael Krüger) Slobodan Šnajder, Sesil Vajsbrot (Cécile Wajsbrot) David Albahari, Mirča Kartaresku (Mircea Cartarescu) Danijel Kelman (Daniel Kehlmann), Miljenko Jergović, Emanuel Ruben (Emmanuel Ruben), Sofi Oksanen, itd.

Međunarodna nagrada „Aleksandar Tišma“ dodeljuje se za književno-umetničko delo koje je pored maternjeg jezika pisca, objavljeno na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku u toku 2020. i 2021. godine ali se može dodeliti piscu i za celokupni književni opus.

Zahvaljujući međunarodnom ugledu velikog srpskog pisca Aleksandra Tišme i relevatnosti međunarodnog žirija na konkurs su pristigle nominacije za pisce i njihova dela iz celog sveta.

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa (10.000 evra) i diplome koju potpisuje predsednik Upravnog odbora Fondacije i predsednik Žirija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari