Ber Grils: Čovek koji jede sve 1Foto: EPA/PAUL MILLER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Svetski avanturista Ber Grils došao je u Srbiju kako bi u prirodi snimao svoju popularnu emisiju „U divljini sa Bearom Gryllsom“, mada, za izazovnu avanturu ne mora ni da putuje u domaće zabiti – dovoljno je da proba da preživi sa prosečnom platom.

Kako mediji navode, u Srbiju je došao u želji da snima emisiju sa Novakom Đokovićem.

– Prirodne lepote vaše zemlje su spektakularne. Obično kada biramo lokacije za snimanje odlučujemo se za one koje mogu da nam ponude raznolikost, a Srbija nudi pun paket, planine, reke, šume, bogatu prirodu i neverovatnu divljinu. Još kad bi Novak Đoković, koga mnogo cenim i čiji sam veliki obožavalac, pristao da mi bude gost u nekoj od narednih sezona, sasvim sigurno bismo došli da snimamo u Srbiji – rekao je Ber Grils u intervjuu za Nedeljnik, još početkom 2020. godine.

Edvard Majkl Ber Grils, bivši je pripadnik SAS jedinice, pisac, televizijski voditelj, a pomenuta emisija prikazuje se na kanalu Nacionalne geografije. Rođen je 7. juna 1974. godine u Britaniji. Govori engleski, španski i francuski.

Anglikanac je čvrste vere, koju opisuje kao životni oslonac. Oženjen je i ima troje dece. Poseduje crni pojas u karateu.

Oštre osude na svoj račun zaradio je kada je u avgustu 2015. ostavio svog jedanaestogodišnjeg sina na ostrvu blizu Nort Velsa, kako bi ga „Royal National Lifeboat Institutucija“ (RNLI) spasila.

U pitanju je bila njihova nedeljna rutinska misija, i dečak je ostao nepovređen. Međutim, RNLI ga je iskritikovala zato što je dete doveo u takvu situaciju.

Međutim, i sam Grils je kao dečak bio izložen sličnim situacijama, od malena je bio aktivan i sa ocem je jedrio i planinario.

Kao tinejdžer naučio je da „skajdajvuje“. Posle završetka škole, otišao je na pešačenje po Himalajima, od 94. do 97. služio je vojsku i obučen je za nenaoružanu borbu za preživljavanje u ekstremnim uslovima, obučen je i u rukovanju eksplozivom, skakanju iz padobrana i drugo.

Njegovo vreme u vojsci završilo se povredom koju je zadobio prilikom skakanja u Keniji, jer mu se padobran nije otvorio.

Najpoznatiji je po emisijama u kojima je skovao poseban format surovog preživljavanja u divljini, a koje je kasnije pretočio u knjige i motivacione govore.

Ipak, najviše burnih reakcija izaziva njegov bizaran način ishrane koji praktikuje u ovim avanturama, jer mu se na meniju između ostalog nalazi jedenje zmija i pijenje urina iz zmijske kože.

Kontroverze je izazvao kada je otkriveno da je tokom snimanja pojedinih epizoda na Havajima vreme, umesto u prirodi, provodio u hotelskoj sobi.