Darko HorvatFoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Darko Horvat, dojučerašnji ministar u Vladi Hrvatske, ostaće upamćen po malverzacijama a ne ministarskim postignućima. Zbog sumnji u zloupotrebu službenog položaja u subotu je uhapšen a uveče ga je, na lični zahtev, smenio premijer Andrej Plenković.

Kao ministar građevine nije bio u stanju, ukazuju mediji, blagovremeno da pokrene obnovu Zagreba i Banije nakon razornih zemljotresa. Zato je, izgleda, uspešno delio višemilionske subvencije bez ikakvih kriterijuma, odnosno kako je priznala u iskazu njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac, koja je drugookrivljena, po „babu i stričevima“.

„Svi su znali da će se dodatna sredstva deliti bez ikakvog kriterijuma, odnosno po babi i stričevima. Ministra i mene su stručne službe u više navrata upozoravale da je dodela potpora bez ikakvih kriterijuma protivna zakonu, no uprkos tome Darko Horvat doneo je odluku da se sredstva tako podele“, navela je u iskazu Mandac.

Horvatu je određeno mesec dana istražnog zatvora zbog mogućnosti uticaja na svedoke. Osim njega, pod istragom je još nekoliko zvaničnika, među kojima i potpredsednik vlade Boris Milošević, ali i bivši ministar Tomislav Tolušić. Oni se, prema za sada dostupnim informacijama, sumnjiče i za davanje subvencija i za zapošljavanje preko veze.

Darko Horvat (52) je rodom iz Čakovca. Tokom rata 1990-ih bio je na studijama u Mariboru, gde je 1996. diplomirao energetsku elektroniku. Spočitavali su mu jer nije bio učesnik rata zbog čega su ga politički protivnici iz Međimurja opisivali kao dezertera i kukavicu. Prozivan je i kao „oficir JNA i ratnog dezertera“. Dva meseca nakon diplome zaposlio se u HEP Distribuciji u Koprivnici kao inženjer pripravnik. U HDZ se učlanio 1999. a dolaskom Iva Sanadera na čelo stranke naredne godine kreće i Horvatov napredak u karijeri. Horvat se, kažu, iz trećeg ešalona HDZ-a brzo probio u drugi. Imenovan je za direktora Uprave za energetiku u Ministarstvu privrede. Dolaskom Kukuriku koalicije na vlast Horvat napušta Ministarstvo a u tom periodu u HDZ-u je postao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine. Nakon izbora 2015. postao je ministar preduzetništva u kratkotrajnoj vladi premijera Tihomira Oreškovića.

Bio je oduševljen Tomislavom Karamarkom pa je 2014. uskliknuo: „HDZ se vratio korenima.“ Nakon kraha Oreškovićeve vlade Horvat nije bio među ljudima na koje je novi predsednik HDZ-a Andrej Plenković računao. Ipak zahvaljujući okolnostima biće vraćen u ministarsku fotelju – 2018.

Horvat pripada desnoj struji HDZ-a. Mediji ga opisuju kao oholog i nadmenog. Više puta je, ukazuju, lažno najavljivao dolazak nekih auto-kompanija koje pokreću proizvodnju u Hrvatskoj. Oženjen je i otac dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.