Marko Blagojević: Čovek za poplave 1Marko Blagojević Foto: www.mc.rs

Posle poplava koje se u Srbiji desile u junu 2019. godine, Marko Blagojević, sa čela Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, poručio je da je republička vlast u puno slučajeva pomogla lokalnim samoupravama u prevenciji poplava, ali „ne može se očekivati da država vodi računa o svakom odvodu, kanalu, potoku, vodotoku“.

Od čoveka koji je u politički život ušao kao lider podmlatka Građanskog saveza Srbije 1995. godine, jednog od organizatora Studentskih protesta 1996. godine, osnivača Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, Blagojević se nakon demokratskih promena 2000. godine u Srbiji etablirao i kao Osnivač CeSID-a – Centra za slobodne izbore i demokratiju i jedan od čelnika nekoliko nevladinih organizacija.

Veći deo tog nevladinog sektora koji je predvodio danas ga smatra „izdajnikom“ nakon što je 2014. godine postao Vladin čovek – kada je imenovan za direktora Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima.

Početkom te 2014. godine, iz nevremena koje je pogodilo Srbiju i snegom okovanog Feketića, Aleksandar Vučić, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije, izašao je kao spasilac dece iz smetova i probio se ka najvišim političkim funkcijama i premijerskoj fotelji. Nešto kasnije te godine, nakon razornih majskih poplava, vlasti u Srbiji molile su za humanitarnu pomoć i donacije iz inostranstva, a posle poplave novca iz različitih fondova, Marko Blagojević pokazao se kao čovek koji će znati da ga usmeri.

Na čelo Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Blagojević je postavljen u decembru 2015. godine, na predlog tadašnjeg predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Četiri godine nakon toga, Blagojević se u javnosti pojavljuje kada treba govoriti o tome gde su uloženi milioni evra i dolara koji stižu iz inostranstva, i sa prognozama za završetak radova na kapitalnim projektima obnove. Za ove prognoze, najčešće dobija ocene „neispunjeno“, prema podacima Istinomera, a prognoze vremenskih prilika dovode ga u žižu javnosti svaki put kada neki mesto u Srbiji bude poplavljeno i kada se postavi pitanje da li je to moglo biti sprečeno.

Marko Blagojević rođen je 1974. u Beogradu gde je završio Pravni fakultet i započeo karijeru u civilnom sektoru.