Foto: STARSPORT

Time su došli u poziciju da za dve godine i to baš u Budimpešti pokušaju da dostignu rekord Mađarske, koja je pre tačno 80 godina osvojila petu vezanu titulu najboljeg na Starom kontinentu. Iako je Filip Filipović proglašen za MVP šampionata, podigavši pehar kao kapiten „delfina“ i naslednik penzionisanog Živka Gocića, nedeljiv je utisak da je Miloš Ćuk (najbolji strelac Srbije u Barseloni) obeležio takmičenje, naročito u eliminacionoj fazi, pogotovo protiv Hrvatske u polufinalu.

Simbolično, upravo je od naredne sezone igrač zagrebačke Mladosti postigao pobedonosni peterac; izveo ga je rutinski, iako je baš pred poslednju seriju selektor Španije odlučio da zameni golmana. Smirenost i preciznost 27-godišnjeg vaterpoliste, koji je standardni član reprezentacije od 2009. na najbolji način objasnio je kapiten Filipović: „Penali se ne vežbaju, za penale se rađa – ‘poker fejs’ Miloš Ćuk.“

Rođeni Novosađanin prošao je školu vaterpola Vojvodine u kojoj je naučio osnove tehnike plivanja i šuta po kojem je karakterističan i danas. Ćuk ima fenomenalan „udarac“ iz zgloba; možda mu zamah nije najidealniji, ali prilikom izbačaja njegov šut je gotovo nemoguće pročitati. Marko Bijač, golman reprezentacije Hrvatske, dugo će sanjati Miloša Ćuka; u polufinalu jednostavno nije mogao da pročita nijedan njegov pokušaj; Srbin je bio strelac tri pogotka pre nego što je nepravedno zaradio crveni karton. Poslovično smiren, nije se mnogo potresao zbog toga. Imao je pritom i iskrenu podršku selektora Dejana Savića, koji se uopšte nije dvoumio da li Ćuk treba da izvede poslednji peterac protiv Španije. Sa 19 godina odlučio je da krene stopama starijeg brata Marka i pređe u Partizan. Za pet godina sa crno-belom kapicom osvojio je sve moguće trofeje, zaključno sa Evroligom 2011. Nastupajući za „delfine“ za devet godina osvojio je impozantnih 17 medalja od kojih je najvrednija zlatna sa poslednjih Olimpijskih igara u Riju 2016. Najbolji na svetu bio je 2015. u Kazanju i četiri puta na Starom kontinentu. Nimalo slučajno svoje saigrače iz reprezentacije naziva braćom; međusobno neguju prijateljske odnose, praktično porodične. Tokom klupske sezone konstantno su u kontaktu; mnogi su se i okumili i neretko se viđaju po Evropi. Miloš se prošle godine oženio dugogodišnjom devojkom Jovanom Davidović, sa kojom je dobio sina Mihajla.