Nenad Čanak: Voli da vidi i da ga vide 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Nenad Čanak, lider Lige socijademokrata Vojvodine zajedno sa bliskim saradnicima prešao je ukrajinsku granicu, bila je nekakva vanredna i bitna vest. Namera mu je, kako je izjavio, da se iz prve ruke uveri kakva je stvarno situacija u toj zemlji u kojoj više od tri meseca bukti rat.

Pritom su i „zavisni“ i nezavisni mediji pažljivo pratili, da li je lider „ligaša“ uspeo da pređe granicu, pa su čekali, čekali, a potom odahnuli – „uspeo je“.

Čanak je objavio na Tviteru da je položio ružu u mestu Buča.

– Masovna grobnica u Buči. 116 ljudi zakopano rovokopačem. Stavio sam ružu – napisao je Čanak u odgovoru jednom tviterašu koji ga je pozvao da to učini.

Prethodno je advokat Čedomir Stojković objavio sliku sa predsednikom LSV-a i napisao da je „sve jasno što se tiče Ukrajine i da treba videti svojim očima“.

Politički kurs Nenada Čanka je jasan, unazad godinama.

Nikada nije „izdao“ antifašističku borbu, zalagao se dosledno za ljudska prava i prava ugroženih ratno zločinačkim i huškačkim režimom devedesetih.

Razume se, reč je o režimu Slobodana Miloševića, prerano preminulom u Haškom tribunalu da bi bio osuđen za ratne zločine, kao i onom koji je tu presudu preživeo – Vojislavu Šešelju.

Međutim, njegovo učešće u vlasti i saradnja, na finansijskom nivou, sa onima koje je i tokom te saradnje, najdublje i najoštrije kritikovao, dovodi u pitanje doslednost, iako je ona, spolja gledano, neprikosnovena.

Čanak je dobio status, tokom svih tih godina kritikovanja onih od kojih je profitirao u smislu opstanka na javnoj sceni ali i privilegijama koje je za svoju stranku dobijao, podnošljivog kritičara, jer je oduvek izražao dozu optimizma u odnosu na njihovih namere i odazivao se pozivima ratnih zločinaca, ubica, koruptivno potonulih političkih hulja, po ideologiji, svojih političkih neprijatelja.

Rođen je 1959. godine u Pančevu. Gimnaziju i Srednju muzičku školu završio je u Novom Sadu, a Ekonomski fakultet u Subotici.

Specijalizirao je mikroračunarske mreže i globalni marketing.

Nakon kratke karijere profesionalnog muzičara 1986. godine, kako izveštava Istinomer, zaposlio se u Naftagas prometu.

Odatle 1990. prelazi u Yutel, gde je bio direktor marketinga, da bi posle samo osam meseci dao otkaz i otišaoi u privatni biznis.

Predsednik je Lige socijaldemokrata Vojvodine od njenog osnivanja, jula 1990. godine. Za predsednika je biran za na izbornim kongresima LSV 1994. 1997. 2001. i 2008. godine. Nije bio član ni jedne druge političke organizacije. Godine 1991. godine Liga je organizovala prve antiratne demonstracije u Srbiji, u Novom Sadu, Adi i Senti, nakon kojih je Čanak prislino mobilisan.

Unazad već dve decenije na neki naćin je deo vlasti. Izgleda da mu je ta prilika ovog puta izmakla.

Otac je jednog deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.