Sergej Lavrov: Mister Njet ostaje u Moskvi 1Foto: Beta/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

Šef ruske diplomatije ne dolazi u Srbiju, gde je trebalo da boravi danas i juče. Pre nego što će Lavrov to objaviti na konferenciji za medije, srpskoj javnosti je takvu potvrdu izneo Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Rusije u Beogradu, koji je prošlog meseca predvodio puč besmrtnog puka u Beogradu zajedno sa Putinom od kartona i „stotinama ruske braće“.

Da li je ovaj gost sam sebe bio pozvao ili su domaćini, koji se inače nalaze u „nebranom grožđu“, ucenjeni od sopstvenih slabosti i kukavičluka, odigrali svoje nije sad toliko ni važno.

Bitno je da je Aleksandar Vučić dao „sve od sebe“ da logistički organizuje ovu posetu. Ipak, prenebregnuo je jedan „mali“ detalj da je njegova država okružena NATO članicama koje su još pre dva meseca zatvorile svoj vazdušni prostor za prelet ruskih aviona.

Među njima je i država koju bi Vulin vrlo rado autan sprejem isprskao. Srbija bi, ako ima te svesti, trebalo da zahvali komšijama što su joj u neku ruku opet sačuvale obraz, ako je to uopšte i moguće pošto je Srbija odavno utočište za ratne zločince koji imaju status „uglednih građana“.

Ovo je „nezamislivi šok“, žalio se juče Lavrov na konferenciji za štampu, da se suverenoj državi oduzme pravo na ostvarivanje spoljne politike. „Blokirana je međunarodna delatnost Srbije na ruskom pravcu“, uzviknuće. Ne bi valjalo da Srbija padne na ovakva „zastupanja srpskih interesa“ koji dodatno unose zabunu u ionako smeteno srpsko mnjenje.

U jeku novog ruskog rata, koji ceo demokratski svet osuđuje, srpski režim sto dana zvoca o neutralnosti, a bio je spreman da dočeka pripadnika režima koji otima tuđe teritorije, ubija, siluje, pljačka po Ukrajini, čini ratne zločine… Lavrov se takođe nalazi na spisku sankcija EU i SAD.

Samo par dana ranije Vučić je obišao ukrajinske izbeglice koje je taj ruski režim proterao sa njihovih ognjišta. Jasno je Lavrov u ekskluzivnom intervjuu za RTRS uoči najavljenog dolaska naznačio ko su prijatelji Rusije, pa lepo neka prijatelji idu njima u posetu. Lavrov im je juče uputio poziv da posete Moskvu u bliskoj budućnosti. Milorad Dodik je jedan od njih. Tu su i Zoran Milanović, Dragan Čović… U Srbiji ih ima dosta koji se otimaju za naklonost Rusije.

Svi se oni dobrano služe narativima ruske propagande – Zapad im je mrzak i zlo, netrpeljivi su prema pripadnicima druge vere.

Dok njegova zemlja trenutno ubija po Ukrajini, Lavrovu to nije zločin već to što Zapad želi da iskoristi Bošnjake da bi oduzeo narodima u BiH identitet i pretvorio i Srbe i Hrvate i Bošnjake u neko građansko društvo. „Zahtev da se zaborave svoji koreni da bi Zapad ostvario svoje geopolitičke interese – to je, zaista, zločinačka politika“, kazao je za RTRS.

Teško je verujem Lavrovu palo nedavno sankcionisanje njegove pastorke Poline Kovaljeve, koja je vlasnica luksuzne nekretnine vredne pet miliona dolara u Londonu. Starija ćerka Ekaterina Vikokurova već godinama živi u Njujorku. Lavrov, koji je na funkciji od 2004, poznat je po svom odlučnom karakteru zbog čega ga još zovu Mister Njet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.