Jedan susret koji menja život 1

Lukas Perejra je pisac, ima četrdeset četiri godine, i odlazi iz Buenos Ajresa na jedan dan u Montevideo da tamo podigne honorar.

Pošto je već duže vreme bez posla i prihoda, taj novac za njega predstavlja rešenje ekonomskih, ali i mnogih drugih problema.

U tome Lukas vidi i mogućnost da zamisli život drugačiji od onog koji sada živi, opterećen dugovima i porodičnim obavezama, brigom oko malog deteta i sumnjom da ga žena vara.

Već je isplanirao da se u Urugvaju, s druge strane velike reke, nađe s mladom i lepom devojkom koju je prethodne godine upoznao na književnom festivalu.

Urugvajka o kojoj mašta za njega je otelotvorenje snova, bekstvo iz svakodnevice koja ga guši i braka koji se raspada, baš kao što je Montevideo grad koji u svom eskapizmu idealizuje – dovoljno blizu, a ipak daleko.

Stvari se, međutim, ne odvijaju kao što je Lukas isplanirao, pa će se, našavši se u beznadežnoj situaciji, zapitati šta je ono što zaista čini sreću u životu, i biće prinuđen da donese odluku koja će mu život promeniti iz korena.

Pedro Mairal rođen je 1970. u Buenos Ajresu.

Objavio je četiri romana, dve zbirke pripovedaka, tri zbirke eseja i šest knjiga poezije, od kojih je poslednja novela u stihovima.

Pisao je tekstove za nekoliko štampanih i onlajn časopisa iz oblasti književnosti i kulture.

Dobitnik je nagrade lista Clarín 1998, za svoj prvi roman Jedna noć sa Sabrinom Lav, po kojem je 2000. snimljen istoimeni film.

Urugvajka, koju je nedavno objavila Booka, u prevodu sa španskog Vuka Šećerovića, njegovje poslednji roman.

Postigao je veliki uspeh kod kritike i čitalaca i ovenčan je nagradom Tigre Juan za najbolje književno delo na španskom jeziku 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.