O neugodnim istinama i izneverenim očekivanjima 1

Fenomenalan nastavak bestselera Vraćena, roman Južno predgrađe Donatele di Pjetrantonio (1963), koji se nedavno pojavio u izdanju beogradske IK Booka, u prevodu s italijanskog Jelene Brborić, uzbudljiva je i emotivna priča o neugodnim istinama i izneverenim očekivanjima, kao i o žestokoj odanosti dve sestre koja opstaje uprkos njihovim različitostima.

Donatela di Pjetrantonio, spisateljica koja se ne plaši da se suoči s bolom i prikaže ga onakvim kakav jeste, bez ulepšavanja, u ovom romanu se vraća mestu i likovima iz Vraćene.

Opisujući ambivalentan, frustrirajući odnos dve sestre prožet žestokom odanošću, Di Pjetrantonio daruje čitaocu emotivnu priču o porodici, sećanju, ljubavi i vezama koje definišu čoveka.

Glavna junakinja Južnog predgrađa, koje je 2021. bilo u užem izboru za nagradu Sprega, obzirna i popustljiva žena, predaje na Univerzitetu u Grenoblu, dok njena sestra Adrijana, divlja i nepromišljena, živi nesigurno u ribarskom predgrađu u Peskari.

Nakon godina razdvojenosti, naratorka dobija poziv da se hitno vrati u rodno mesto zbog nesreće koja se dogodila.

Povratak izaziva bujicu sećanja: na detinjstvo puno neizgovorenih reči, na veridbu i neslućeni raskid braka, na noć kada je Adrijana došla s bebom na njena vrata, na sve neugodne istine i izneverena očekivanja.

U Peskari će saznati šta se desilo Adrijani i pokušaće da se pomiri sa prošlošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.