Slika vremena iz epohe poslednjih Obrenovića 1

Obračunava se sa kraljevim neprijateljima i istovremeno ukazuje na njegove slabosti i vrline, i to samo godinu dana posle Milanove smrti.

Knjiga objavljena na nemačkom 1902. više od sto godina ostala je neprimećena u istoriografiji Srbije i, uprkos nekim nepreciznostima i spornim sudovima o srpskoj istoriji, predstavlja dragocenu građu i sliku vremena iz epohe poslednjih Obrenovića. Laguna knjigu prvi put objavljuje na srpskom jeziku u prevodu sa nemačkog Dušice Milojković.

Pred čitaocem se ređaju mnoga nepoznata pisma, dokumenta, svedočanstva i uzbudljive epizode iz života prvog novovekovnog srpskog kralja, u deset poglavlja. Knjiga sadrži i predgovor istoričara Nebojše Jovanovića i osnovne podatke o istorijskim ličnostima koje se pominju.

Urednik izdanja je Dejan Mihailović. Reč je, inače, o prvoj knjizi u novoj ediciji Savremenici, u kojoj će biti objavljena značajna dela srpskih pisaca ili poznatih delatnika na prelazu iz 19. u 20, vek, koja su ostala nezasluženo zaboravljena ili dosad nikad nisu bila objavljena, kako bi se prevrednovala dela izmakla iz kulturnog pamćenja.