Ponosan što sam kao predstavnik svoje zemlje bio na festivalu sa tradicijom od 57 godina imao sam prilike da vidim najbolje produkcije u plesu, muzici, drami i pozorištu, kao i performanse iz celog sveta izvođene na ulici. Na mene je naročit utisak ostavio onaj na starom Jerusalimskom groblju.

Petak, 8. jun

Po povratku me sačekala gomila obaveza na Institutu za umetničku igru, na kraju smo semestra i u pripremi za završne ispite, a već se bliže prijemni ispiti za upis studenata na prvu godinu akreditovanih osnovnih akademskih studija umetničke igre u školskoj 2018/19. godini. Odseci za koje se raspisuje konkurs su klasičan balet, savremena igra, koreografija, baletska pedagogija, pedagogija savremene igre i narodna igra – scenska narodna igra i muzika. Ove godine u Institut za umetničku igru upisaće se peta generacija studenata. Ponosan sam na prvu generaciju koja već osvaja „daske koje život znače“ i kod nas i po svetu.

Subota, 9. jun

U poseti Institutu nam je izraelski koreograf Ido Gidron, on sa drugom generacijom diplomaca IUI priprema premijeru plesne predstave ALIZA. ALIZA je nastala od arapske reči alizarin, hemijski crvena boja koja je postala simbol supstance najvažnije za tkivo živog sveta – krv. Tokom ovog eksperimenta igrači i koreograf fizički istražuju metaforično pitanje o sreći i dihotomiji osećanja: da li je neophodno biti tužan da bi se shvatila sreća? Da li moramo da padamo da bi se uzdigli? Smemo li da menjamo zakonska pravila da bi išli ka cilju? Kao prva i jedina visokoškolska ustanova Institut za umetničku igru je nezaobilazan centar ne samo u Srbiji već i u regionu za edukacije igrača sa najpoznatijim pedagozima klasičnog baleta, savremene igre i koreografije iz celog sveta.

Po podne imam susret sa dragim saradnikom, rediteljem Aleksandrom Nikolićem povodom nove postavke opere Don Đovani, koja će biti izvedena u saradnji s pevačima iz Izraela. Za njega sam sa puta iz Izraela doneo originalni poklon – tanjir!

Nedelja, 10. jun

Proba u Narodnom pozorištu sa mojim dragim igračima Vladimirom Čubrilom, Brankom Mitrovićem, Jakšom Filipovcem i Nikolom Pavlovićem, probamo komad Četiri pesme za Tađa. U okviru 8. Šibenik Dance festivala 27. jula biće prikazana ova moja koreografija. U okviru istog festivala biće izvedena još jedna moja koreografija Sablazan u dolini Svetog Florijana, koja će ove godine biti deo programa Cankarjevog doma u Ljubljani.

Ponedeljak, 11. jun

Konferencija za medije povodom 27. Beogradskog letnjeg festivala. Ove godine slogan je BELEF u srcu! Publici ćemo predstaviti dvadeset pet različitih događaja: koncerata klasične i zabavne pop muzike, dramske predstave, savremenu igru, instalaciju, izložbe, radionice… Uz podršku Ambasade Izraela u Srbiji iz Izraela nam dolazi predstava plesnog teatra Silver Dance, a za naredni festival selektovao sam još jednu produkciju. Ovim umrežavanjem dva festivala BELEF se pozicionira i kao festival koji ima sve veći značaj u međunarodnoj saradnji. Pored saradnje sa Ambasadom Izraela, ove godine festival BELEF podržan je od strane Francuskog kulturnog instituta i Kulturnog foruma Austrije. Na svečanom otvaranju u petak, 22. juna, s početkom u 20.00 časova u novootvorenoj Kombank dvorani predstaviće se GIPAC Summer Music Festival iz NR Kine u saradnji solistima beogradske opere i igračima Instituta za umetničku igru.

Utorak, 12. jun

U dogovoru sa saradnicima sa Instituta organizujemo četvrti po redu Letnji kamp za umetničku igru – Summer Dance Camp Vranje koji se ove godine održava od 1. do 10. jula. Po podne sam imao najslađi intervju za Mali dnevnik RTS-a. BELEF gaji i mlađu publiku, a polovina programa je namenjena njima!

Sreda, 13. jun

Sastanak sa predstavnicima UK „Vuk“. 24. juna na sceni „Aleksandar Popović“ izvešćemo plesnu predstavu ALIZA izraelskog koreografa Ido Gidrona. Krećemo sa probama u Vuku, a u nedelju, 17. juna, od 17 časova imaćemo predstavljanje čuvene GaGa tehnike.

Četvrtak, 14. JUN

Maštam o dugom toplom letu, ali onom na brodu, kada ću ponovo moći da se vratim svojoj poeziji.

* Autor je prvi solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koreograf, profesor Instituta za umetničku igru, umetnički direktor BELEF-a, predsednik Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije i pesnik