"Nismo u Srbiji zbog jeftine radne snage": Saša Ćoringa, generalni direktor CAS, u podkastu Azbuka biznisa (VIDEO) 1Ilustracija: Ana Mihajlović/Danas

Pre 150 godina kompanija Kontinental pravila je štitnike za kopita konja, a danas proizvodi najsavremeniju opremu za automobile. O tome, ali i mnogo čemu drugom – uspehu jedne strane kompanije u Srbiji i svetu, zapošljavanju više od 1.000 inženjera i kako je to pošlo za rukom baš njima – razgovarali smo u novoj epizodi podkasta Azbuka biznisa sa generalnim direktorom Continental Automotive Srbija Sašom Ćoringom.

Osmislili su sistem daljinskog zaključavanja telefonom, takav da svako može da pozajmi automobil i uz pomoć koda ga otključa, upali i krene.
U budućnosti bi bilo sjajno, kako kaže Saša Ćoringa, kada više ne bismo kupovali svoje automobile.

„Prvi korak je car sharing, a u budućnosti se nadam da ćemo imati autonomnu vožnju, gde će biti automobili bez vozača. Vi pozovete servis i automobil vas čeka ispred stana. Čak ćete moći i da ga konfigurišete onako kako vi želite, sa bojama, ako želite da pratite film da legnete i opustute se ili radite..“ rekao je Ćoringa u novoj epizodi Danasovog podkasta Azbuka biznisa.

Srbija bi mogla da bude pionir, kako kaže, jer kada gradite nešto od nule mnogo je lakše nego kada nešto renovirate.

„Internet u Srbiji i Rumuniji su među bržima u svetu, baš zato što se išlo od početka. Mogli bismo i ovde tako, ali treba da menjamo majndset. Za 10 godina bi to moglo da se desi, ali najveći problem su stari automobili“, kaže Ćoringa.

U Subotici trenutno CAS ima 1.400 zaposlenih, u Velikim Crnjanima 200, i u Novom Sadu je nekih 1.600 zaposlenih, 600 u fabrici i 1.000 inženjera.

„Postoji borba za talente, da ih privučeš, toga ima svuda. Zna se da nedostaju stručnjaci, a kao kompaniji nama je važno da napravimo dobru atmosferu za rad. I dalje svi koji gledaju CV naših ljudi, slažu se da ovde najbolje ljude nađemo. Kada tražimo ljude u nekim drugim zemljama, dobijemo dva ili tri CV, a ovde dobijemo 20 ili 30 biografija i ne znaš koga da izabereš. Iako deluje da ih nema, u Srbiji ih ima“, ističe Ćoringa.

Njihovi proizvodi ugrađuju se u najmodernije automobile širom sveta, u svakom je moguće pronaći oznaku „Made in Serbia“, a Saša Ćoringa nam je u podkastu rekao i koliko mu je trebalo vremena da ubedi menadžment kompanije koja radi u 57 zemalja sveta da dođu baš u Srbiju.

Njegova priča interesantna je i zato što on sam nikada nije živeo u Srbiji jer je Rumun iz Temišvara. Ali Srbija, odnosno Jugoslavija ostavile su veliki trag u njegovom životu i životu mnogih Rumuna krajem osamdesetih. Tada je Jugoslavija i jugoslovenska televizija njima bila jedini izlaz u svet.

„Kod nas je bio najgori komunizam, imali smo diktatora Čaušeskua, koji ne znam šta je hteo da uradi..Mi nismo imali hleba da jedemo, svaki dan u 6 ujutru, čekaš sat vremena red da kupiš hleb, drugi red da kupiš jogurt. I nismo imali TV, televizija je bila dva sata na dan i to samo propaganda. I onda mi gledamo ka Jugoslaviji kao prema Zapadu, sve je sijalo, sve je bilo u bojama, kod nas je bilo crno-belo“, rekao je Saša Ćoringa u Danasovom podkastu Azbuka biznisa.

Celu epizodu možete da pogledate na snimku u okviru ovog teksta, a ona je takođe dostupna i na YouTube kanalu Danasa i podcast platformama Podcast.rs, Apple Podcasts, Google Podcasts, Stitcher i Spotify. Potrebno je da u pretrazi upišete Danas.

Ako Vam se dopala ova epizoda, pratite nas i želite da nas podržite, možete to učiniti članstvom u Klubu čitalaca Danasa na ovom linku:

Kao članovima našeg Kluba svako veče ćemo vam na mejl adresu slati PDF izdanje Danasa, pre nego što se taj broj pojavi na kioscima. A ako Vam je papir ipak draži, možete da se pretplatite i na naše štampano izdanje:

Hvala što pratite naš rad.

Vaš Danas

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari